Παραδίδει τα ηνία ο Στιβ Τζομπς

Παραδίδει τα ηνία ο Στιβ Τζομπς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του από το πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της Apple ανακοίνωσε ο Στιβ Τζομπς, ο οποίος κατάφερε να μεταμορφώσει τη μικρή εταιρεία προσωπικών υπολογιστών, που ξεκίνησε σε ηλικία 21 ετών, στη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία του κόσμου. O κ.Τζομπς, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου, βρισκόταν από τις 17 Ιανουαρίου σε αναρρωτική άδεια, καθώς το 2004 είχε εμφανίσει μια σπάνια μορφή καρκίνου στο πάγκρεας, ενώ το 2009 είχε υποβληθεί και σε μεταμόσχευση ήπατος. Χρέη διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Τιμ Κουκ, ο οποίος είχε επωμιστεί και το έργο της διοίκησης της εταιρείας όταν ο κ. Τζομπς απουσίαζε σε αναρρωτική άδεια. «Πάντα έλεγα ότι, εάν ποτέ βρισκόμουν στη θέση που δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στα καθήκοντα και στις προσδοκίες μου ως διευθύνων σύμβουλος της Apple, ότι θα ήμουν ο πρώτος που θα σας το γνωστοποιούσε», τόνισε με ανακοίνωσή του ο κ. Τζομπς. «Δυστυχώς, η συγκεκριμένη στιγμή έφτασε».

Με τον Στιβ Τζομπς στο τιμόνι της, η Apple κατέστη η εταιρεία με τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο μετά την Exxon Mobil, μέσω της κυκλοφορίας συσκευών που έφεραν την επανάσταση στις αγορές υπολογιστών, μουσικής, αλλά και κινητών τηλεφώνων. Η εμμονή του στη λεπτομέρεια και η έμφαση στα κομψά και εύκολα στη χρήση προϊόντα βοήθησαν την Apple να αποκρούσει τον ανταγωνισμό από τους αντιπάλους της, στους οποίους συγκαταλέγονταν η Google και η ΙΒΜ.

«Θα μείνει στη μνήμη όλων, ίσως και για τα επόμενα 100 χρόνια, ως ο σημαντικότερος ηγέτης τεχνολογικών επιχειρήσεων της εποχής μας», τόνισε ο Στιβ Βόζνιακ, ο οποίος είχε ιδρύσει με τον κ. Τζομπς την Apple το 1976.

Ωστόσο, η πορεία του κ. Τζομπς στην Apple δεν ήταν πάντα ομαλή, καθώς το 1985 είχε απομακρυνθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξαιτίας διαφωνιών για τη στρατηγική της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ο 56χρονος αγόρασε την εταιρεία κινουμένων σχεδίων Pixar που βασιζόταν σε γραφικά υπολογιστών, έναντι πέντε εκατ. δολαρίων, την οποία πούλησε το 2006 στη Walt Disney για 7,4 δισ. δολάρια. Εκτός αυτού, ο κ. Τζομπς είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Disney με ποσοστό 7,4%.

Οταν επέστρεψε στην Apple μετά 12 χρόνια, το 1997, η εταιρεία είχε συσσωρευμένες απώλειες την τελευταία διετία, ύψους 1,86 δισ. δολαρίων, ενώ βρισκόταν -σύμφωνα με δηλώσεις του- 90 μέρες μακριά από την πτώχευση. Η μετοχή της Apple έχει ενισχυθεί κατά 9.020% από τις 29 Ιουλίου του 1997, όταν είχε ανακοινωθεί η επιστροφή του στην εταιρεία στο πόστο του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου (interim CEO). Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η χρηματιστηριακή αξία της Apple ανήλθε από τα 2,06 δισ. δολάρια στα 348,7 δισ. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του κ. Τζομπς, το βράδυ της Τετάρτης, η μετοχή της Apple έφτασε να υποχωρεί έως και 7%, περιορίζοντας μέρος των κερδών του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq. Χθες, η μετοχή της Apple παρουσίαζε πτώση κοντά στο 4% στη Φρανκφούρτη.

Στα 14 χρόνια από την επιστροφή του, ο κ. Τζομπς έχει ηγηθεί της μεταμόρφωσης της Apple σε μια εταιρεία πώλησης μεγάλου αριθμού προϊόντων, από smartphones έως και μουσική. Επιπλέον, διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της εταιρείας στα τεχνολογικά τεκταινόμενα μέσω της αναμόρφωσης του βιομηχανικού σχεδιασμού της Apple, της στενής ενσωμάτωσης του λογισμικού με τον εξοπλισμό, καθώς και μέσω της εισόδου σε νέες αγορές. Το iPhone, το οποίο κυκλοφόρησε το 2007, έχει καταστεί στο προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για την Apple, μετατρέποντας την εταιρεία στη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphone στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή