Φόρος σε ελβετικές καταθέσεις Βρετανών

Φόρος σε ελβετικές καταθέσεις Βρετανών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρήλθαν οι ημέρες που ήταν εύκολο να κρύψεις κέρδη από την εφορία σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζόρτζ Οζμπορν, στην εφημερίδα Financial Times. Σε έσοδα 5 δισ. στερλινών ή 5,66 δισ. ευρώ αποβλέπει η βρετανική κυβέρνηση το 2013, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που συνήψε με τη Βέρνη για τη φορολόγηση λογαριασμών που διατηρούν υπήκοοι της χώρας σε ανώνυμους λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών.

Σε ανάλογη συμφωνία κατέληξε το Βερολίνο με τη Βέρνη στις 10 Αυγούστου, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες διακρατικές διαβουλεύσεις με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία.

Και στις δύο περιπτώσεις, της Βρετανίας και της Γερμανίας, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά από 19% έως 34% για την αναδρομική φορολόγηση των τραπεζικών λογαριασμών, με το ύψος του συντελεστή να προσδιορίζεται από την αξία των καταθέσεων και το χρονικό διάστημα που «φιλοξενούνταν» στην Ελβετία.

Οι Ελβετοί συναίνεσαν στη φορολόγηση λογαριασμών που διατηρούν Γερμανοί και Βρετανοί στη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατεύεται η ανωνυμία τους. Οι ελβετικές τράπεζες θα λειτουργούν, επί της ουσίας, ως μεσάζοντες, καταβάλλοντας τους φόρους εκ μέρους των πελατών τους, διατηρώντας έτσι άθικτο το τραπεζικό απόρρητο της χώρας. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε τον διπλασιασμό του ετήσιου φορολογικού συντελεστή στην υπεραξία των κινητών περιουσιακών στοιχείων στο 48% που διατηρούνται σε ελβετικές τράπεζες, ενισχύοντας έτσι τα κίνητρα των δικαιούχων να μετακινήσουν τα χρήματά τους σε άλλες χώρες. Η Γερμανία όρισε τον αντίστοιχο συντελεστή στο 26,4%, δηλαδή σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Συν τοις άλλοις, οι ελβετικές τράπεζες συναίνεσαν με τη Βρετανία στην προκαταβολή 500 εκατ. ελβετικών φράγκων ή 385 εκατ. στερλινών τον Μάιο 2013, ένα ποσό που θα αφαιρείται στο μέλλον από την πληρωμή των φόρων. Παρομοίως, ο τραπεζικός κλάδος της Ελβετίας θα πληρώσει 2 δισ. ελβετικά φράγκα ή 1,74 δισ. ευρώ στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις που ήθελαν Γερμανούς πολίτες να διατηρούν περισσότερα κινητά περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία από τους Βρετανούς.

Ο κ. Οζμπορν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία αυτής της συμφωνίας στην υφιστάμενη συγκυρία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι μεγαλύτερη υποχρέωση του κράτους να αντλήσει έσοδα από την κινητή περιουσία Βρετανών στο εξωτερικό, καθώς η χώρα πλήττεται με λίαν αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Η αγανάκτηση της κοινής γνώμης είναι αισθητή και ήδη συνοδεύεται από υψηλό πολιτικό κόστος εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Από την ελβετική πλευρά, η υπουργός Οικονομικών, Εβελίν Ούιτμερ-Σλουμπφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάθε καλή πρόθεση να επιλύσει το ζήτημα της φορολόγησης ξένων περιουσιακών στοιχείων. «Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο νομικό περιβάλλον για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και φήμης της Ελβετίας ως κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», είπε η υπουργός στην Financial Times. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βέρνης, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον δεν επέμενε, τελικά, στην αποκάλυψη των Βρετανών δικαιούχων σε ελβετικές τράπεζες, προς όφελος μιας «ρεαλιστικής λύσης» σε ένα περίπλοκο ζήτημα.

Μόνο στην περίπτωση των ΗΠΑ, η Βέρνη επέτρεψε την παράδοση στις φορολογικές αρχές της ταυτότητας, περίπου, 4.450 Αμερικανών πελατών της UBS που ήταν ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, η UBS κατέβαλε πρόστιμο-μαμούθ 750 εκατ. δολαρίων. Στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε, πέρυσι, την απόκτηση από το κράτος στοιχείων για υπόπτους φοροδιαφυγής με αθέμιτο τρόπο εάν τίθεται ζήτημα δημόσιου συμφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή