1,2 εκατ. τουρίστες στην Αλβανία

1,2 εκατ. τουρίστες στην Αλβανία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος της τουριστικής κίνησης παρέχει και την απαραίτητη «χείρα βοηθείας» στην αγορά κατοικίας, όπως προκύπτει εσχάτως στην περίπτωση της γειτονικής Αλβανίας, την οποία επισκέφθηκαν 1,2 εκατ. τουρίστες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενισχύοντας τα έσοδα από την εν λόγω δραστηριότητα κατά 8,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Απόρροια των παραπάνω είναι και η σταθερή άνοδος της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες από αγοραστές του εξωτερικού, καθώς οι τελευταίοι έχουν αντιληφθεί ότι η περίοδος ευνοεί την απόκτηση κατοικίας, όσο οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, ανάμεικτη εικόνα παρουσιάζουν άλλες αναδυόμενες αγορές κατοικίας της Ευρώπης, όπως οι χώρες της Βαλτικής. Για παράδειγμα, ο ρυθμός ανόδου των τιμών των διαμερισμάτων στο Βίλνιους της Λιθουανίας υποχώρησε σε 2,8% τον Ιούλιο, με τη μέση τιμή αγοράς να διαμορφώνεται πλέον σε 1.208 ευρώ/τ.μ. Η ετήσια μεταβολή τον Ιούνιο είχε ανέλθει σε 3,6%. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από το απόγειο της αγοράς τον Δεκέμβριο του 2007, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 39,1% συνολικά. Στον αντίποδα, οι τιμές των κατοικιών στη Ρίγα της Λεττονίας παρέμειναν σχετικά σταθερές τον Ιούλιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης να μειώνεται μεν σε 0,2% τον Ιούλιο, αλλά κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, η άνοδος διαμορφώνεται σε 4,6%. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογίκευση των τιμών σε σχέση με το ράλι των προηγούμενων ετών είναι δεδομένη, μιας και από τον Μάιο του 2007, όταν είχαν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο τους, μέχρι και τον φετινό Ιούλιο, οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 59,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή