Αντέχουν οι τιμές των εξοχικών στις Βαλεαρίδες Νήσους

Αντέχουν οι τιμές των εξοχικών στις Βαλεαρίδες Νήσους

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντοχές στις πιέσεις μείωσης των τιμών των κατοικιών καταγράφουν ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι και δη η Μαγιόρκα, καθώς ναι μεν υποχωρούν, ωστόσο με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό των υπολοίπων περιοχών της χώρας. Συνολικά στη χώρα της Ιβηρικής, οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν καταγράψει πτώση της τάξεως του 5,2% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών (στοιχεία έως τα τέλη Ιουνίου). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στην Ουέλβα με 8,2% και στο Αλικάντε με 7,7%, τη στιγμή που στις Βαλεαρίδες, έναν από τους δημοφιλέστερους παραθεριστικούς προορισμούς της χώρας, η κάμψη έχει περιοριστεί σε 4,5%.

Οπως τονίζουν μεσιτικά γραφεία με παρουσία στην περιοχή, όπως η Sotheby’s International Realty, που ειδικεύεται σε πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, η Μαγιόρκα έχει αποφύγει τα χειρότερα, κυρίως επειδή δεν καταγράφονται φαινόμενα έντονης υπερπροσφοράς, τουλάχιστον αντίστοιχα εκείνων που παρατηρούνται στην περίφημη Κόστα ντελ Σολ, στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μειώσεις τιμών στις ακριβότερες κατοικίες δεν είναι ανάλογες του εθνικού μέσου όρου, αλλά σαφώς μικρότερες, με αποτέλεσμα πολλοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές να μην βρίσκουν τις ευκαιρίες που αναζητούν, σε περιοχές, όπως η Μαγιόρκα, όπου οι διαθέσιμες προς πώληση κατοικίες είναι περιορισμένες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι ξένοι ιδιοκτήτες κατοικιών είναι Γερμανοί, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Στον αντίποδα, στην Κόστα ντελ Σολ, πάνω από το 50% των ξένων κατόχων κατοικιών είναι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν πρόσθετο κίνητρο να πωλήσουν τα εξοχικά τους, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη χώρα τους, καθώς δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού. Ταυτόχρονα, πολλοί πωλητές είναι διατεθειμένοι να μειώσουν πολύ τις απαιτήσεις τους, γνωρίζοντας ότι θα περιορίσουν σημαντικά τις απώλειές τους, εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη στερλίνα έναντι του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή