Αύξηση τιμών στις μητροπόλεις του «παλαιού» και «νέου» κόσμου

Αύξηση τιμών στις μητροπόλεις του «παλαιού» και «νέου» κόσμου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δέκα κορυφαίες πόλεις, όσον αφορά την ακμάζουσα αγορά κατοικίας τους ανέδειξε πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills. Με βάση αυτήν, οι μέσες τιμές στον σχετικό δείκτη έχουν ενισχυθεί κατά 77% από τον Δεκέμβριο του 2005, παρά τη μεσολάβηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η μέση άνοδος διαμορφώθηκε σε 6%.

Βέβαια, οι αποκλίσεις είναι έντονες μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών του νέου κόσμου και του υπερχρεωμένου «παλιού» κόσμου. Ετσι, οι παραδοσιακές οικονομίες του Τόκιο, του Λονδίνου, του Παρισιού, του Σίδνεϊ και της Νέας Υόρκης σημείωσαν άνοδο τιμών της τάξεως του 32% από το 2005. Στον αντίποδα, οι νέες οικονομικές δυνάμεις του Χονγκ Κονγκ, της Σαγκάης, της Σιγκαπούρης, της Μόσχας και του Μουμπάι (Ινδία) κατέγραψαν αύξηση τιμών 123% κατά την ίδια εξεταζόμενη περίοδο. Αλλο ένα συμπέρασμα είναι ότι μεταξύ των πόλεων των ανεπτυγμένων οικονομιών, αυτές που σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις ήταν εκείνες που είχαν περισσότερο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, διευκολύνοντας και όχι περιορίζοντας τη δυνατότητα αγοράς ακινήτου από ξένους επενδυτές. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Χονγκ Κονγκ είναι σήμερα η ακριβότερη πόλη στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά 107% τον μέσο όρο των 10 ακριβότερων πόλεων, ενώ με 63% υψηλότερες τιμές, το Λονδίνο κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενο από το Τόκιο, τη Σιγκαπούρη και το Παρίσι αντίστοιχα. Η Σιγκαπούρη, μάλιστα, έχει αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση, έναντι της έβδομης που βρισκόταν το 2005, χάρις στην άνοδο των τιμών κατά 123%.

Στον αντίποδα, το Μουμπάι είναι η φθηνότερη πόλη μεταξύ των αναπτυσσόμενων, με τις τιμές να είναι 43% χαμηλότερες από τον μέσο όρο, αλλά διατηρεί τα σκήπτρα της ταχύτερα αναπτυσσόμενης, από πλευράς αύξησης των αξιών των κατοικιών, με άνοδο της τάξεως του 154%.

Αντίστοιχα, η Σαγκάη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, από πλευράς αύξησης, με ποσοστό 143% τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Ωστόσο, η Νέα Υόρκη εμφανίζει άνοδο τιμών μόλις κατά 7%, εξέλιξη που ερμηνεύει και τη χαμηλότερη κατάταξή της, αλλά από την άλλη πλευρά, την καθιστά την ελκυστικότερη πόλη για πραγματοποίηση αγορών αυτήν την περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή