Ελλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία μετά το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών

Ελλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία μετά το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο από τη Γαλλία, για πρώτη φορά μετά τέσσερα χρόνια, ίσως υποχρεωθεί η Γερμανία να πληρώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα, ενώ θα επιχειρεί με εισαγωγές να αντισταθμίσει την παραγωγή που χάθηκε με το κλείσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων της. Οπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg, η διαφορά τιμής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου συρρικνώθηκε αυτή την εβδομάδα κατά 68% από τα φετινά υψηλά των 2,25 ευρώ η μεγαβατώρα, για να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Δεκεμβρίου. Η τιμή για την τρίμηνη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία έφθασε την Πέμπτη τα 63,25 ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 11% από τις αρχές του έτους. Η αντίστοιχη τιμή στη Γαλλία έκλεισε στα 66 ευρώ, αυξημένη κατά 6,8%.

Με τα 40 εκατομμύρια νοικοκυριά της -που ήδη πληρώνουν τους δεύτερους υψηλότερους λογαριασμούς για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη μετά τη Δανία- η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Χρειάζεται ωστόσο να εισαγάγει από το εξωτερικό για να καλύψει τη ζήτηση, η οποία φθάνει στα ύψη τον χειμώνα. Η χώρα μπορεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από οκτώ εκ των εννέα χωρών με τις οποίες συνορεύει. Ο ηλεκτρισμός «ταξιδεύει» ανά την Ευρώπη μέσω γραμμών μεταφοράς μήκους 305.000 χιλιομέτρων. Η απόφαση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, τον Μάρτιο, να μειώσει περισσότερο από 25% τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, με κλείσιμο οκτώ από τους δεκαεπτά πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, λόγω της έκρηξης των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα, ανάγκασε σε εισαγωγές από τη Γαλλία, η οποία καλύπτει περισσότερο από το 75% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από αντιδραστήρες. Σημειώνεται ότι η Γαλλία ήταν καθαρή εξαγωγός προς τη Γερμανία για τέταρτο συναπτό μήνα τον Ιούλιο. Η γερμανική απόφαση μείωσε την παραγωγή ατομικής ενέργειας περισσότερο από 8.000 μεγαβάτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή