Ιδιωτικοποιήσεις «δύο ταχυτήτων»

Ιδιωτικοποιήσεις «δύο ταχυτήτων»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκτροχιασμό των σχεδίων για πώληση κρατικής περιουσίας απειλούν οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια, αναδεικνύοντας ουσιαστικά υπερχρεωμένες χώρες «δύο ταχυτήτων»: εκείνες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να περιμένουν και εκείνες που αναζητούν εναγωνίως άλλους τρόπους συγκέντρωσης των κεφαλαίων που θα τους επιτρέψουν να τηρήσουν τους όρους των πακέτων στήριξης και να αποφύγουν την χρεοκοπία. Εξαίρεση, υπό τις δεδομένες συνθήκες, θα μπορούσε να θεωρηθεί η Ιρλανδία, της οποίας η δέσμευση να αντλήσει 2 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικής περιουσίας δεν είναι κεντρική στη συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η χώρα δεν σχεδιάζει ιδιωτικοποιήσεις πριν από τα τέλη του έτους. Οσο για την Ισπανία, τα σχέδια εισαγωγής του οργανισμού τυχερών παιχνιδιών Loterias y Apuestas del Estado τον Οκτώβριο, αναμένεται να στεφθούν με επιτυχία. Ο οργανισμός κατέγραψε κέρδη στη διάρκεια της κρίσης.

Καθυστερήσεις στην Ελλάδα

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, έχοντας δεσμευθεί στην άντληση 50 δισ. ευρώ ώς το 2015 με πώληση περιουσιακών στοιχείων ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Ηδη γίνεται λόγος για καθυστέρηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση να υποστηρίζουν πως, παρότι οι στόχοι για το 2011 θα καλυφθούν, ίσως αυτό δεν συμβεί με απευθείας πωλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, π.χ., ότι ίσως δεν διαθέσει ολόκληρη τη συμμετοχή της στον ΟΠΑΠ και αντ’ αυτού ίσως συγκεντρώσει κεφάλαια με άλλους τρόπους, όπως η χρονική επέκταση του μονοπωλίου.

Η Πορτογαλία και η Ρουμανία αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η Λισσαβώνα οφείλει να διαθέσει φέτος μερίδια σε εταιρείες όπως η Energias de Portugal, μετά τη συμφωνία για το πακέτο στήριξης των 78 δισ. ευρώ. Και το Βουκουρέστι απέτυχε τον Ιούλιο να διαθέσει μερίδιο 10% στον όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου Petrom, γιατί οι προσφορές ήταν πολύ χαμηλές. Η αποτυχία θα μπορούσε να θεωρηθεί οιωνός για τα σχέδια των λοιπών ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, ως αντάλλαγμα για δάνειο 5 δισ. ευρώ υπό το ΔΝΤ.

Μεγαλύτερες ελπίδες τρέφουν οι χώρες με δυνατότητα αναμονής. Η Ρωσία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει έως και 200 δισ. δολάρια από πώληση κρατικής περιουσίας μέσα στην ερχόμενη πενταετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του ελλείμματος, προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της εταιρικής διακυβέρνησης στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της. Η πώληση μεριδίου 7,6% στη Sberbank, προγραμματισμένη για τα μέσα Σεπτεμβρίου, μπορεί να αναβληθεί, καθώς η πτώση της τιμής της μετοχής κατά 24% έχει αφαιρέσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από την αξία της τράπεζας. Η Πολωνία έχει ήδη συγκεντρώσει τα 11,6 δισ. ζλότι (4 δισ. δολάρια) από τα 15 δισ. που έχει θέσει στόχο για φέτος και επιδιώκει να μειώσει τον δανεισμό της, χωρίς ωστόσο προθεσμίες να την πιέζουν. Το σχέδιο πώλησης του 15,25% της μεγαλύτερης τράπεζάς της, PKO, στα τέλη του τρίτου τριμήνου, μάλλον θα αναβληθεί. Η Τουρκία ίσως θα αποτύχει στον στόχο άντλησης 137 δισ. λιρών φέτος. Η Σουηδία έχει ήδη αναβάλει πώληση επιπλέον «φέτας» στον τραπεζικό όμιλο Nordea, ενώ η Ιταλία δεν έχει ορίσει ακόμη λεπτομέρειες του δικού της προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή