Κύμα μαζικών απολύσεων σε ευρωπαϊκές τράπεζες

Κύμα μαζικών απολύσεων σε ευρωπαϊκές τράπεζες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η UBS είναι η τελευταία που ανακοινώνει απολύσεις χιλιάδων ατόμων σε αυτόν τον γύρο απολύσεων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών. Με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ελβετικών φράγκων ή 1,75 δισ. ευρώ, η UBS αποφάσισε τη μείωση προσωπικού κατά 3.500 άτομα από συνολικά 65.000 υπαλλήλους και στελέχη. Από τη Βρετανία, η Royal Bank of Scotland και ο όμιλος HSBC δρομολογούν την κατάργηση 2.000 και 30.000 θέσεων εργασίας, η Barclays αποφάσισε την απόλυση 3.000 υπαλλήλων και 15.000 ατόμων η Lloyds Banking Group. Στην Ελβετία, εκτός της UBS, σε συρρίκνωση του προσωπικού προχωράει, επίσης, η Credit Suisse και μάλιστα κατά 2.000 άτομα. Οι απολύσεις, που συνολικά υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 40.000 στην Ευρώπη μόνο τον Αύγουστο, αιτιολογούνται από τις διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων λόγω μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται και που θα αυξήσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ακόμη και στη Βρετανία όπου ο κλάδος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας, εφαρμόζουν αλλαγές στο λειτουργικό πλαίσιο για να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι νέοι κανόνες για τη «συμμόρφωση» των μπόνους, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αυξάνουν σημαντικά τους βασικούς μισθούς και άρα το λειτουργικό κόστος τους. Τα υψηλά μπόνους τα οποία εκχωρούνταν όταν κατάρρεε η κερδοφορία των τραπεζών θεωρήθηκαν από τις αρχές ένα κίνητρο για παράτολμες και άρα επικίνδυνες επενδύσεις. Σημειωτέον ότι η τελευταία κρίση οδήγησε σε κρατικοποιήσεις τραπεζών, απώλειες 1,7 τρισ. δολαρίων και παγκόσμια ύφεση. Οι τράπεζες έχουν, επίσης, δεχθεί πλήγμα από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η ροή εσόδων έχει αναχαιτιστεί λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών να εκτεθούν στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή