Μερικά από τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας

Μερικά από τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο ως κορυφαία αγορά προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων IDC. Οι αποστολές Η/Υ στη χώρα έφθασαν το 22% του συνόλου διεθνώς, έναντι 21% στις ΗΠΑ. Η IDC προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν υπ’ αριθμόν 1 αγορά το 2011, όμως η Κίνα θα καταλάβει αυτή τη θέση το 2012.

– Οι φόβοι για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ζημίες από ομόλογα της Ευρωζώνης επηρέασαν τους επενδυτές. Οι τιμές των μετοχών συνέχισαν να υποχωρούν. Κάποια στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της Αpple ξεπέρασε τη συνολική αξία του δείκτη DJ Stoxx, που απαρτίζεται από τις 32 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης.

– Η Ιαπωνία έλαβε νέα μέτρα κατά του ισχυρού γιεν, χωρίς όμως να παρέμβει απευθείας στις αγορές συναλλάγματος. Η κυβέρνηση ίδρυσε ταμείο που διαθέτει 100 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για την ενίσχυση των ιαπωνικών εξαγωγών. Υιοθέτησε επίσης ισχυρότερο σύστημα επίβλεψης των συναλλαγματικών αποθεμάτων των τραπεζών. Ωστόσο, το γιεν συνέχισε να ενισχύεται.

– Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι ο Ντέβεν Σάρμα αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της. Ο οίκος αξιολόγησης διευκρίνισε ότι ο κ. Σάρμα έλαβε την απόφασή του πολύ πριν από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ και πως η αποχώρησή του επ’ ουδενί δεν συνδέεται με την αντιπαράθεση που ακολούθησε.

– Το κόστος ασφάλισης έναντι πτώχευσης επί ομολόγων της Βank of America εκτινάχθηκε. Υπάρχουν φόβοι πως η τράπεζα δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες και ίσως χρειαστεί να επανέλθει στις αγορές για χρηματοδότηση. Η τιμή μετοχής της Goldman Sachs απώλεσε 5% μετά τις φήμες πως ο επικεφαλής της, Λόιντ Μπλανκφέιν, προσέλαβε εξέχοντα δικηγόρο της Ουάσιγκτον, του οποίου οι πελάτες στο παρελθόν περιελάμβαναν στελέχη των Εnron και WorldCom.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή