Στη μέγγενη τα εισοδήματα των πολιτών της Δύσης

Στη μέγγενη τα εισοδήματα των πολιτών της Δύσης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δίνουν μεγάλη προσοχή στους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ των χωρών. Παραδείγματος χάριν, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μία απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, την ίδια ώρα που η οικονομία της Ιαπωνίας συνέχισε τη συρρίκνωσή της. Για τους πολίτες των συγκεκριμένων χωρών, όμως, αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι το επίπεδο της παραγωγής (και επομένως του εισοδήματος) σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Εάν οι χώρες κατατάσσονταν με βάση τη μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ από τα τέλη του 2007, ο Καναδάς θα καταλάμβανε την πρώτη θέση, με την παραγωγή στο β΄ τρίμηνο να διαμορφώνεται περίπου 3% υψηλότερα από το προ κρίσης επίπεδό της. Ωστόσο, ο Καναδάς, όπως και οι ΗΠΑ, διατηρούν ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο πληθυσμό λόγω του υψηλού επιπέδου μετανάστευσης, σε αντίθεση με τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Συνεπώς, το ΑΕΠ ανά άτομο αποτελεί ένα καλύτερο μέτρο της σχετικής απόδοσης.

Βάση αυτού του μέτρου, ο Καναδάς υπολείπεται κατά 1% των προ κρίσης επιπέδων, ενώ οι ΗΠΑ απέχουν σχεδόν 4%. Ακόμα χειρότερες είναι οι επιδόσεις για τις Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημά τους βρίσκεται κατά μέσο όρο 5% με 6% χαμηλότερα. Στον αντίποδα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα αυξήθηκε με το εντυπωσιακό 35% την ίδια περίοδο, με την Ινδία να ακολουθεί με άνοδο 22%. Από τις χώρες της ομάδας του G7 μόνο η Γερμανία κατάφερε να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα παραγωγής, αλλά ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία β΄ τριμήνου ήταν απογοητευτικά, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να επιβραδύνεται απότομα στο 0,5% σε ετήσια βάση.

Οι περισσότερες οικονομίες έχουν ακόμα να ανακτήσουν αρκετό χαμένο έδαφος, όμως η σύγκριση των τωρινών επιπέδων παραγωγής με τα προ κρίσης επίπεδα υποεκτιμά το πραγματικό βάθος της ύφεσής τους. Ενα εναλλακτικό μέτρο είναι η σύγκριση του τρέχοντος κατά κεφαλήν ΑΕΠ με αυτό που θα μπορούσε να ήταν σε περίπτωση που οι οικονομίες συνέχιζαν να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό που παρουσίαζαν στη δεκαετία πριν από την κρίση. Σε αυτή τη βάση, ούτε καν η Γερμανία δεν κατάφερε να καλύψει τη διαφορά, καθώς υπολείπεται 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή