«Κίνημα» οικονομικού πατριωτισμού σε Γαλλία, ΗΠΑ από πάμπλουτους

«Κίνημα» οικονομικού πατριωτισμού σε Γαλλία, ΗΠΑ από πάμπλουτους

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως δικαιούται κανείς να διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς τα βαθύτερα ελατήρια μιας κατηγορίας πλουσίων που ξαφνικά διεκδικούν από το κράτος την αυστηρότερη φορολόγησή τους και την ουσιαστικότερη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας τους. Δεν μπορεί, όμως, παρά να επικροτήσει ένα ρεύμα, κάτι σαν κίνημα οικονομικού πατριωτισμού των οικονομικά ισχυρότερων, που άρχισε στην Αμερική με πρωτοβουλία του Αμερικανού μεγιστάνα Γουόρεν Μπάφετ, αλλά φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στην Ευρώπη. Και βέβαια, η χώρα στην οποία δείχνει να παίρνει διαστάσεις δεν είναι κάποια από τις σκληρά δοκιμαζόμενες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι η κραταιά Γαλλία, η οικονομία της οποίας έχει περιέλθει σε στασιμότητα το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ προ ημερών θορυβήθηκε από τη φημολογία πως μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ θα είναι η επόμενη χώρα με βαθμολογία τριών Α που θα βρεθεί στο στόχαστρο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο Γουόρεν Μπάφετ, όταν με άρθρο του στους New York Times υπογράμμιζε πόσο χαμηλό είναι το ποσοστό των φόρων που καταβάλλει ο ίδιος συγκρινόμενο με το αντίστοιχο των μισθωτών και των ίδιων των υπαλλήλων του. Στο άρθρο αυτό αντέκρουσε μάλιστα δυναμικά τα επιχειρήματα κατά της φορολόγησης των βιομηχάνων. Επικαλούμενος στατιστικά και ιστορικά στοιχεία αντέκρουσε, για παράδειγμα, το ότι η υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή, στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί πάμπλουτοι που είναι αξιόλογοι άνθρωποι και είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν για να αντιμετωπίσει η χώρα τους τα οικονομικά της προβλήματα καθώς έχουν επίγνωση των προσπαθειών που καταβάλλει η πλειονότητα των Αμερικανών. Ο Ντον Μπράουνσταϊν, διευθύνων σύμβουλος ενός εκ των επιτυχέστερων hedge funds της Αμερικής, ήταν από τους λίγους που υποστήριξαν την ιδέα του Μπάφετ.

Το άρθρο του προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με την εφημερίδα Wall Street να αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματά του και τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου να σπεύδουν να ταχθούν εναντίον του οικονομικού του πατριωτισμού. Η πλειονότητα των Αμερικανών πλουσίων τάχθηκε αυτομάτως κατά της πρότασής του. Την ίδια κιόλας ημέρα, όμως, ο Αμερικανός μεγιστάνας βρήκε μιμητές στη Γαλλία, όπου η ανταπόκριση από το κράτος φαίνεται να είναι πολύ άμεση. Την πρωτοβουλία πήρε ο Μορίς Λεβί, διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Publicis και πρόεδρος της Ενωσης Μεγάλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων της Γαλλίας, η περιουσία του οποίου υπερβαίνει τα 108 δισ. ευρώ. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde τάχθηκε υπέρ μιας «έκτακτης οικονομικής εισφοράς» των πλουσιότερων και πλέον προνομιούχων Γάλλων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Ακολούθησε ο Πιερ Μπερζέ, μεγιστάνας της μόδας και συνεργάτης του Ιβ Σεν Λοράν, του οποίου η περιουσία ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο τόνισε πως «τα παραθυράκια» της γαλλικής νομοθεσίας δίνουν στους πλουσιότερους τη δυνατότητα να πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους υπόλοιπους φορολογούμενους και αμφισβήτησε τη δυνατότητα της κυβέρνησης Σαρκοζί να τα καταργήσει.

Ακολούθησε, όμως, κλιμάκωση του φαινομένου του οικονομικού πατριωτισμού, όταν στη διάρκεια της εβδομάδας η ιστοσελίδα του γαλλικού περιοδικού Nouvel Observateur δημοσίευσε επιστολή 16 υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων, διευθυντών και διευθυνόντων συμβούλων, αλλά και βαθύπλουτων, που ζητούν τη θέσπιση μιας «ειδικής συνεισφοράς», ενός είδους έκτακτου φόρου στα μεγάλα εισοδήματα και στις μεγάλες περιουσίες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ηχηρά ονόματα όπως της πολυσυζητημένης κληρονόμου του ομίλου L’ Oreal, Λίλιαν Μπετανκούρ, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Societe Generale και του αντιπροέδρου της Air France. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι, όμως, η επιχειρηματολογία τους: «Εχουμε επίγνωση πως έχουμε επωφεληθεί από το γαλλικό σύστημα και το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, και το οποίο ελπίζουμε να βοηθήσουμε να διατηρηθεί».

Εκτακτη εισφορά 3% επέβαλε το Παρίσι

Η κυβέρνηση Σαρκοζί έτεινε ευήκοον ους στο αίτημα των Γάλλων πλουσίων να τους επιβληθεί έκτακτη εισφορά για να συνεισφέρουν στη δημοσιονομική εξυγίανση της Γαλλίας. Στη διάρκεια της εβδομάδας, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετου φόρου 3% σε ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Την προσωρινή φύση του μέτρου έσπευσε, πάντως, να τονίσει άμεσα υπογραμμίζοντας ότι θα ανακληθεί μόλις εππιτευχθεί ο στόχος του 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το μέτρο θα αποφέρει στα ταμεία του γαλλικού κράτους 200 εκατ. ευρώ, ποσό που οι κακές γλώσσες χαρακτηρίζουν συμβολικό. Οπως τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Le Monde, Τομάς Πικετί, οι φοροαπαλλαγές που παραχώρησε προ μηνών η γαλλική κυβέρνηση ισοδυναμούν με απώλειες φόρων ύψους δύο δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή