Φορολογικά έσοδα 1 δισ. στερλινών από την Premier League

Φορολογικά έσοδα 1 δισ. στερλινών από την Premier League

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίπεδο του ενός δισ. στερλινών (1,13 δισ. ευρώ) αναμένεται να φτάσει η συνεισφορά του αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα φορολογικά έσοδα της Βρετανίας, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην ανοδική πορεία των αποδοχών των ποδοσφαιριστών όσο και στην αύξηση του ανωτάτου φορολογικού συντελεστή στο 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας ανασκόπησης της Deloitte για τα οικονομικά του πρωταθλήματος Premier League, η συνεισφορά των ποδοσφαιρικών ομάδων στο υπουργείο Οικονομικών διαμορφώθηκε στα 725 εκατ. στερλίνες κατά την περίοδο 2009-10. Το συνολικό επίπεδο αποδοχών για την ίδια περίοδο έφτασε τα 1,4 δισ. στερλινών (1,58 δισ. ευρώ), σηματοδοτώντας αύξηση 5% από την περίοδο 2008-2009, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποδίδεται στην ενίσχυση κατά 61% στους μισθούς της Μάντσεστερ Σίτι του σεΐχη Μανσούρ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν. Εκτοτε, η άνοδος των τηλεοπτικών εσόδων κατά 30% έχει ενισχύσει σημαντικά τα ποσά που προσφέρουν οι ομάδες στους ποδοσφαιριστές. Η λογιστική εταιρεία Saffery Champness εκτιμά ότι οι μεταγραφές παικτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ενισχύσουν το επίπεδο αποδοχών των ποδοσφαιριστών έως και 20%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος των αποδοχών ενδεχομένως να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων τίθεται από φέτος σε εφαρμογή.

Ωστόσο, η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης των φορολογικών εσόδων από την Premier League προέρχεται από την αύξηση του ανωτάτου φορολογικού συντελεστή στο 50%, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2010. Ο επικεφαλής του κλάδου αθλητικών και διασκέδασης της Saffery Champness, Πιτ Χάκλετον, υπολογίζει ότι ακόμα και αν οι αποδοχές των ποδοσφαιριστών παρέμεναν στο ίδιο επίπεδο, η ενίσχυση του ανωτάτου φορολογικού συντελεστή θα αντιπροσώπευε από μόνη της φορολογικά έσοδα ύψους 112 εκατ. στερλινών (129,9 εκατ. ευρώ). «Παρά την εντονότατη κριτική κατά του υψηλού επιπέδου αποδοχών των ποδοσφαιριστών της Premier League, η αφανής συνεισφορά της βιομηχανίας στη βρετανική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χάκλετον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή