«Χρυσός κανόνας» με συνταγματική αναθεώρηση

«Χρυσός κανόνας» με συνταγματική αναθεώρηση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «εθνική συναίνεση» για δημοσιονομική πειθαρχία, που συνοδεύτηκε από τους επαίνους της Αγκελα Μέρκελ και του οίκου αξιολόγησης Moody’s, φαίνεται πως θα σηματοδοτήσουν τη λήξη της πρωθυπουργικής θητείας του Χοσέ Λουίς Ροδρίγκο Θαπατέρο στην Ισπανία. Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρότασή του να εξεταστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μία αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, βάσει της οποίας θα τεθούν δεσμευτικά όρια στα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος της χώρας. Ωστόσο, η επικείμενη αλλαγή, ο περίφημος «χρυσός κανόνας», έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος του κ. Θαπατέρο, αλλά και στους κόλπους των παραδοσιακών συμμάχων του. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν τη συνταγματική αναθεώρηση πολιτική αυτοκτονία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι διαμαρτυρίες είτε λαμβάνουν ηλεκτρονική μορφή είτε τη συμβατική των σχεδιαζόμενων διαδηλώσεων από τα συνδικάτα.

Στον αντίποδα, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως, «το όριο στο χρέος είναι μία ένδειξη πως ολοένα και περισσότερες χώρες είναι πρόθυμες να βαδίσουν την οδό της κοινής λογικής», παρακινώντας και άλλες να ακολουθήσουν την Ισπανία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Πιστεύουμε πως πρόκειται για ένα θετικό βήμα, το οποίο και αποτυπώνει τη δέσμευση των ισπανικών αρχών να εγγυηθούν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας τους», επεσήμανε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος της Επιτροπής για οικονομικά θέματα. Επιπλέον, τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ενισχυτικά της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη Ζώνη του Ευρώ.

Τον «χρυσό κανόνα» ζητούν η κ. Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, θεωρώντας τον εγγύηση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφράσει στις 16 Αυγούστου την ευχή να τον υιοθετήσουν, πριν από το καλοκαίρι του 2012, οι 17 χώρες της Ευρωζώνης. Η Ισπανία θα αναδειχθεί στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ανταποκρίνεται στην έκκληση αυτή, ενώ συνταγματικά όρια έχει επιβάλει από το 2009 η Γερμανία. Η Γαλλία και η Ιταλία σκέπτονται να τη μιμηθούν.

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν με 319 ψήφους υπέρ και 17 κατά την κατεπείγουσα διαδικασία για την υιοθέτηση του «χρυσού κανόνα». Η υπερψήφισή του τις προσεχείς ημέρες και πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου θεωρείται αδιαμφισβήτητη εξαιτίας του ότι ήδη συνήφθη συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Οι τροπολογίες υποβάλλονται έως αύριο στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Τα μικρότερα κόμματα εκτός του κόμματος της Ναβάρας (UPN) είτε απείχαν είτε απέρριψαν την πρόταση, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα. «Πιστεύουμε πως η ίδια η αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών συνιστά ακρογωνιαίο λίθο του Συμφώνου Σταθερότητας, με την οποία αρχή περιορίζονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών», δήλωσε, τέλος, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή