Αύξηση χορηγήσεων στεγαστικών δανείων τον Ιούλιο στη Βρετανία

Αύξηση χορηγήσεων στεγαστικών δανείων τον Ιούλιο στη Βρετανία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους διαμορφώθηκε ο αριθμός εγκρίσεων στεγαστικών δανείων τον Ιούλιο στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας. Ωστόσο, είναι λιγότερο από το ήμισυ του μηνιαίου μέσου όρου τη δεκαετία 1998-2007 πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες ενέκριναν 49.239 στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση κατοικίας εν συγκρίσει με τα 48.500 δάνεια του Ιουνίου, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πως θα δοθούν 49.000 πιστώσεις. Ο μέσος όρος σε μηνιαία βάση πριν από την κρίση ήταν υπερδιπλάσιος στα 103.000 στεγαστικά δάνεια.

Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθεί ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν τέταρτο μήνα διαδοχικά τον Αύγουστο, ενώ η ζήτηση για κατοικίες ενδεχομένως να περισταλεί περαιτέρω, σύμφωνα με την Hometrack Ltd. Ενδεχομένως το χαμηλότατο επιτόκιο δανεισμού στο 0,5% να συμβάλει στο να περιοριστεί η κάμψη στις τιμές κατοικιών. Πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη υπό συνθήκες κρίσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κι ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει τις σκληρότερες περικοπές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε έκθεσή της η Εθνική Ομοσπονδία Στέγασης της Βρετανίας αναφέρει, τέλος, πως η ιδιοκατοίκηση θα υποχωρήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία, εξαιτίας του ότι οι τράπεζες απαιτούν ως μία από τις προϋποθέσεις έγκρισης δανείου και υψηλότερες καταθέσεις. Κατά συνέπεια, μία ολόκληρη γενιά θα αποκλειστεί της αγοράς στέγης, ενώ σε ποσοστό η ιδιοκατοίκηση θα μειωθεί από το 67% σήμερα στο 63,8% το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή