Παλινωδίες από τον Σ. Μπερλουσκόνι

Παλινωδίες από τον Σ. Μπερλουσκόνι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να αναδιπλωθεί όσον αφορά τον έκτακτο προϋπολογισμό λιτότητας 45,5 δισ. ευρώ και να αποσύρει τον προτεινόμενο φόρο εισοδήματος στα υψηλά κλιμάκια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό. Πλέον υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί σύγχυση στην αγορά για τις προθέσεις του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο ίδιος να έλθει σε νέα αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αιφνιδιαστική απόφαση ελήφθη χθες, την ημέρα κατά την οποία η Ιταλία διέθεσε στην αγορά κρατικά ομόλογα πρώτη φορά μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ τον Αύγουστο για να αγοράσει αντίστοιχους τίτλους. Η χθεσινή ζήτηση, όμως, ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Σε αντάλλαγμα της επέμβασης της ΕΚΤ, η Ρώμη δεσμεύθηκε για δραστικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις για δημοσιονομική πειθαρχία.

Κατά τα φαινόμενα, όμως, ο κ. Μπερλουσκόνι προτίμησε να εξευμενίσει τους ψηφοφόρους του, αντί να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τα ελλείμματα, αναφέρουν οι Financial Times. Βέβαια, στο τηλεοπτικό του μήνυμα για τις αλλαγές ισχυρίστηκε ότι «τώρα ο προϋπολογισμός είναι πιο ισότιμος». Προς μεγάλη δυσαρέσκεια συνδικάτων και αντιπολίτευσης, μεταξύ των μεταβολών θα είναι η καθυστέρηση στη συνταξιοδότηση πολλών Ιταλών, εφ’ όσον θα εξαιρεθούν των προσμετρηθέντων ετών οι πανεπιστημιακές σπουδές και η στρατιωτική θητεία. Τέλος, δεν είναι καθόλου σαφές πώς θα αντισταθμίσει ο κ. Μπερλουσκόνι το «έλλειμμα» των σχεδόν 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα απεκόμιζε το δημόσιο με τον φόρο των υψηλών εισοδημάτων. Η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε πως η κυβέρνηση πρέπει να προβλέψει για αναπτυξιακά κίνητρα, ειδάλλως η Ιταλία θα εισέλθει σε φάση στασιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή