Υποχώρησε στο… 7,7% η ανάπτυξη της Ινδίας το δεύτερο τρίμηνο

Υποχώρησε στο… 7,7% η ανάπτυξη της Ινδίας το δεύτερο τρίμηνο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι τριμήνων αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 7,7%, έναντι 8,8% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, παρά τη σχετικώς υψηλότερη αύξηση της αγροτικής παραγωγής, κατά 3,9%, έναντι 2,4% πέρυσι -αλλά και 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο- τον δείκτη ώθησε πτωτικά η βραδύτερη αύξηση στον κλάδο μεταποίησης, η οποία διαμορφώθηκε στο 7,2%, έναντι 10,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Βάσει των χθεσινών στοιχείων, κατακόρυφη πτώση κατέγραψε η ανάπτυξη στους κλάδους κατασκευών και μεταλλευμάτων, στο 1,2% και 1,8% αντίστοιχα, έναντι 7,7% και 7,4% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντιθέτως, ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε η ανάπτυξη στον κλάδο υπηρεσιών, όπου π. χ. στις μεταφορές και το εμπόριο ανήλθε στο 12,8%. Ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 9,1%, έναντι 9,8% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ξενοδοχεία και τηλεπικοινωνίες αναπτύχθηκαν κατά 10%. Παρά την επιβράδυνση, η Ινδία εξακολουθεί να αναπτύσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των μεγάλων οικονομιών μετά την Κίνα. Εύλογα οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα αυξάνονται ραγδαία: το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου υπερδιπλασιάσθηκαν, φθάνοντας τα 13,4 δισ. δολάρια. Πάντως, όπως επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας, «άμεση πρόκληση είναι η διατήρηση της ανάπτυξης», ενώ η πολιτική επιτοκίων θα αλλάξει όταν ο πληθωρισμός «θα αποτελεί μικρότερο πρόβλημα». Εκτιμήσεις φέρουν τους μισθούς στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να αυξάνονται φέτος κατά 13%, κατά μέσο όρο, με τους ταχύτερους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ασία. Πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 11,7%. Ο ινδικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 7%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν αρχικά. Το δε ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 8% το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει τον Μάρτιο, έναντι 8,5% το προηγούμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή