Fitch: Πιθανή υποβάθμιση της Κίνας

Fitch: Πιθανή υποβάθμιση της Κίνας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αρκετά πιθανή» θεωρεί η Fitch μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας μέσα στην ερχόμενη διετία, λόγω της αύξησης των πτωχεύσεων και του πληθωρισμού, αποτέλεσμα της αθρόας παροχής πιστώσεων, την οποία επιχειρεί τώρα να συγκρατήσει η χώρα. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί επίσης για το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν οι Κινέζοι πολιτικοί ως προς τον τρόπο αντίδρασης σε μια νέα κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας, την ώρα που η αύξηση των τιμών καταναλωτή και οι επισφαλείς πιστώσεις θα αποτρέπουν επανάληψη των πρωτοφανών μέτρων στήριξης που άρχισαν να εφαρμόζονται προ τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε τον Απρίλιο τις προοπτικές της Κίνας από σταθερές σε αρνητικές, επικαλούμενη ανησυχία για την τεράστια αύξηση του χρέους από τα τέλη του 2008, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα στήριξης των 4 τρισ. γουάν (586 δισ. δολαρίων) για οχύρωση έναντι της παγκόσμιας κρίσης. Σήμερα, η βαθμολογία του κινεζικού χρέους σε γουάν είναι ΑΑ-, τέσσερις βαθμίδες κάτω από την υψηλότερη. Σύμφωνα με τη Fitch, «η κακή ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα επιδεινωθεί πολύ μεσοπρόθεσμα». Το Πεκίνο ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε στήριξη των τραπεζών, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και τοπικές κυβερνήσεις κηρύσσουν πτώχευση. Ο οίκος εκτιμά ότι ο όγκος των νέων πιστώσεων θα φθάσει τα 8 τρισ. γουάν το 2011, προειδοποιεί όμως ότι η συνολική νέα χρηματοδότηση -συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πλην τραπεζών- μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 18 τρισ. γουάν.

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον δανεισμό και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό -στα υψηλά τριετίας του 6,5% τον Ιούλιο- αυξάνοντας τα επιτόκια και τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Ωστόσο, αν οι οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πυροδοτήσουν νέα ύφεση, οι επιλογές της θα είναι πλέον ελάχιστες για να προφυλαχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή