Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Μέρκελ με μια συντεταγμένη και πλήρως ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπέγραψε τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη βοήθεια προς την Ελλάδα» είχε επισημάνει η στήλη στην ανάλυση της Κυριακής 24 Ιουλίου 2011. «Το ελληνικό κρατικό χρέος, λοιπόν, θα αναδιαρθρωθεί με τη συμμετοχή και των ιδιωτών στη νέα βοήθεια (PSI). Με όλες τις δυνατές μορφές «αναδιάρθρωσης» (δηλαδή, πτώχευσης…) το χρέος θα κουρευτεί (haircut 21%), θα επιμηκυνθεί και θα επανατιμολογηθεί. Την ιδέα της χρεοκοπίας, υπό μια «ελεγχόμενη» ή μια «επιλεκτική» ή μια «συντεταγμένη» εκδοχή της, την επιδίωκε με επιμονή η κ. Μέρκελ» έγραψε η στήλη και δικαιώθηκε όταν οι εγχώριες πένες χαρακτήριζαν «ιστορική» αυτήν την ύπουλη συμφωνία.

«Η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει» προειδοποίησε ο Κλέμενς Φουστ, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο κ. Φουστ δικαιολόγησε την άποψή του με το επιχείρημα «ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί τη μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων και το haircut. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων» επισήμανε. Αλλά προτείνει «haircut» του χρέους κατά τουλάχιστον 50%.

Υπό το φως των δεδομένων, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φουστ. Αλλά νομίζει ότι δεν θα γίνει μονομιάς, αλλά βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια. Ο μεγαλύτερος ίσως πονοκέφαλος μιας πτώχευσης από οικονομικής πλευράς είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δισ. ευρώ. προειδοποιεί ο κ. Φουστ. «Σε περίπτωση πτώχευσης θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλιστεί μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης», είπε.

«Η καλύτερη επιλογή είναι να απορρίψει η Ελλάδα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προσέφερε η Ευρώπη επειδή ισοδυναμεί με ληστεία, παρέχοντας πολύ μικρότερη ανακούφιση από αυτή που χρειαζόταν η χώρα και υπό την απειλή της πτώχευσης, να διαπραγματευθεί μία καλύτερη» έγραψε στους Financial Times o διάσημος Ρουμπινί προτείνοντας «δραχμοποίηση» (!) του ελληνικού χρέους σε ευρώ. Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία και να εγκαταλείψει εθελοντικά τη Ζώνη του Ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και κατάθλιψης, τονίζει στο άρθρο ο Αμερικανός οικονομολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stern School of Business της Νέας Υόρκης.

Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) δεν είναι επαρκής για να απαλλάξει την Ελλάδα από το χρέος της, λέει ο Ρουμπινί. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και αυτό προϋποθέτει «πραγματική υποτίμηση του νομίσματός της», δηλαδή επιστροφή στη δραχμή. Ομως, αφού παραδέχεται ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν τραυματική, συστήνει τη «δραχμοποίηση» των χρεών σε ευρώ. Οσον αφορά τις απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών, πιστεύει ότι θα μπορούσαν να απορροφηθούν με την αναγκαία ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Ως προς τις ελληνικές τράπεζες, μάλλον θα χρειαστούν μέτρα παρόμοια με αυτά στην Αργεντινή, όπως ο έλεγχος των κεφαλαίων, προειδοποιεί ο Ρουμπινί. Μέσα σε κλίμα πανικού με την κατάρρευση των τραπεζών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, προχθές Παρασκευή, με δηλώσεις από την Ουάσιγκτον ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να βάλει «φρένο» στα εντεινόμενα σενάρια χρεοκοπίας και διέψευσε φήμες για haircut 50%. «Η Ελλάδα λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Από φέτος έως και το 2014, προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και να έχει επαφές κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.

Προφανώς, γι’ αυτό η χώρα διαλύεται, το χρηματιστήριο γκρεμίζεται και η κοινωνία συνταράσσεται συθέμελα. Ο κλεπτοκρατικός, κρατικοδίαιτος τρόπος ανάπτυξης που μας χρεοκόπησε, τώρα εκδικείται τους πάτρωνες του, αλλά παρασύρει ολόκληρο το έθνος. Τώρα, πια, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σωτηρίας για τη χώρα και την οικονομία – ούτε καν για τον ίδιο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του Μνημονίου. Η Ουάσιγκτον και οι δανειστές μας το έχουν μετανιώσει πικρά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή