Η καλοπληρωμένη αποχώρηση του κ. Ντάιαμοντ

Η καλοπληρωμένη αποχώρηση του κ. Ντάιαμοντ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 2 εκατ. στερλίνες (2,53 εκατ. ευρώ) έναντι της πρόβλεψης του συμβολαίου του για 20 εκατ. στερλίνες (25,3 εκατ. ευρώ) αποχωρεί τελικά από την Barclays ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της, Μπομπ Ντάιαμοντ, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για τον ρόλο της τράπεζας την οποία διηύθυνε στο σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Προτού ακόμη αποκαλυφθεί ότι στην προ ημερών κατάθεσή του ο κ. Ντάιαμοντ παραπλάνησε το βρετανικό Κοινοβούλιο, διατεινόμενος ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας (Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών/FSΑ) ήταν ικανοποιημένες με την Βarclays, είχαν ήδη εκφραστεί αντιρρήσεις για το ύψος της αποζημίωσής του. Καταθέτοντας χθες στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βarclays, Μάρκους Ετζιους, παρέδωσε επιστολή της FSA προς τον κ. Ντάιαμοντ με ημερομηνία 10 Απριλίου. Σε αυτήν εκφράζονταν οι προβληματισμοί της Αρχής για το ότι η Barclays εκμεταλλευόταν περίπλοκες δομές ή ευνοϊκές ερμηνείες των κανονισμών, ώστε να εμφανίζει καλύτερη εικόνα των ισολογισμών της. Αποτέλεσμα ήταν, όπως επισήμανε στην επιστολή ο πρόεδρος της FSA, Αντέαρ Τέρνερ, να πληγεί η εμπιστοσύνη του προς αυτήν.

Συν τοις άλλοις, όπως προσθέτει ο κ. Τέρνερ, η Barclays έδωσε μία δυνητικά παραπλανητική εντύπωση στο πλαίσιο των τεστ αντοχής, στα οποία είχαν υποβληθεί το 2011 τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είχε δηλώσει τότε η Barclays ότι είχε κεφαλαιακή επάρκεια άνω του 10%, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 9,8%.

Ο κ. Ντάιαμοντ εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση κατόπιν αντιδράσεων που προκάλεσε το πρόστιμο των 450 εκατ. δολαρίων, το οποίο κατέβαλε η Barclays στην FSA, την Επιτροπή Εμπορευμάτων των ΗΠΑ και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συμμετοχή της στη χειραγώγηση του Libor. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Ν. Υόρκης, το ίδρυμα είχε ήδη επισημάνει πιθανά προβλήματα με το Libor στην Barclays από τα τέλη του 2007 και μετά. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας προτίθεται να εξετάσει τόσο τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ όσο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, σχετικά με την υπόθεση Libor. Το εν λόγω επιτόκιο χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς για χρεόγραφα στη διεθνή αγορά αξίας 360 τρισ.δολαρίων.

Στις καλές εποχές ο Αμερικανός Μπομπ Ντάιαμοντ ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος στη Βρετανία, αποκομίζοντας από το 2005 και μετά σε αποδοχές και μπόνους σχεδόν 120 εκατ.στερλίνες (περίπου 152 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Manifest Information Services.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή