Η στήριξη στην Ισπανία ενίσχυσε τις αγορές

Η στήριξη στην Ισπανία ενίσχυσε τις αγορές

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω της αισιοδοξίας που καλλιέργησε η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να εκταμιεύσουν την πρώτη δόση ύψους 30 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών, αλλά και επειδή επικράτησε αρχικά η προσδοκία για μια θετική γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ΕSΜ).

Η απόφαση για την άμεση χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών οδήγησε, άλλωστε, σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας. Αργότερα, όμως, το ευρώ υποχωρούσε μέχρι και τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών και συγκεκριμένα στα 1,2233 δολάρια, στη χαμηλότερη ισοτιμία του από την 1η Ιουλίου του 2010. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την ανησυχία των επενδυτών για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έγκριση και ενεργοποίηση του ESM, καθώς το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξέφρασε την πρόθεση να ακούσει όλες τις γνώμες και να μη βιαστεί να γνωμοδοτήσει.

Με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνει ο δείκτης BEL 20, που έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,02%, ακολουθεί ο PSI της Πορτογαλίας που έκλεισε με κέρδη 0,91% και οι δύο πανευρωπαϊκοί δείκτες FTSEurofirst 300 και FTSE Eurotop 100 που έκλεισαν ενισχυμένοι κατά 0,88% και 0,76% αντιστοίχως. Με άνοδο 0,65% έκλεισε ο FTSE 100 του Λονδίνου, με άνοδο 0,79% ο DAX της Φρανκφούρτης, με άνοδο 0,59% ο CAC 40 της Γαλλίας και με άνοδο 0,40% ο FTSE MIB του Μιλάνου.

Στην αντίθετη πορεία κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει κατά 3,26% στις 621,68 μονάδες. Βασική αιτία της πτώσης ήταν η κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών των προηγούμενων συνεδριάσεων για τις τρεις μετοχές (ΟΤΕ -7,79%, ΔΕΗ -4,91%, ΟΠΑΠ -4,02%) που απορρόφησαν τον μεγαλύτερο όγκο της συναλλακτικής δραστηριότητας. Παράλληλα η διάψευση της φημολογίας για συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 8,76%, με την Τράπεζα Πειραιώς, που υποχώρησε κατά 7,73%, συμπαρέσυρε και τις άλλες τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα οι τίτλοι της Eurobank και της Alpha Bank να διολισθήσουν κατά 6,86% και κατά 6,78% αντιστοίχως.

Την ίδια στιγμή, υπό την ευφορία που δημιούργησε στις αγορές η απόφαση για άμεση χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας υποχωρούσαν κατά 16 μονάδες βάσης στο 6,90% και αντιστοίχως των ιταλικών ομολόγων κατά 13 μ.β. στο 5,97%. Σε αρνητικό πρόσημο ήσαν, πάντως, για μια ακόμη φορά χθες οι αποδόσεις των γερμανικών διετών ομολόγων σηματοδοτώντας την προθυμία των επενδυτών να πληρώσουν το γερμανικό κράτος για να το δανείσουν. Στις ενθαρρυντικές εξελίξεις για την Ευρωζώνη προστέθηκε, πάντως, χθες η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, του EFSF, πως συγκέντρωσε το ποσό των έξι δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η σχετική δημοπρασία υπερκαλύφθηκε καθώς η ζήτηση έφθασε τα οκτώ δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο υποχώρησε στο 1,652% από το 2,061% και το 1,83% των δημοπρασιών Μαρτίου και Μαΐου αντίστοιχα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αντιθέτως, οι περισσότερες μετοχές υποχωρούσαν οδηγώντας τον δείκτη Standard & Poor’s 500 στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο. Αργά το βράδυ ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,84% και ο Nasdaq κατά 1,06%. Είχαν προηγηθεί πολυάριθμες προειδοποιήσεις για απογοητευτικά αποτελέσματα από πολλές αμερικανικές εταιρείες του τομέα τεχνολογίας που καλλιέργησαν ανησυχία για ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Πτωτικά κινούνταν, άλλωστε, και το πετρέλαιο εξαιτίας των στοιχείων που κατέδειξαν μείωση των εισαγωγών αργού από την Κίνα. Ετσι αργά το βράδυ το αργό ΗΠΑ παράδοσης Αυγούστου υποχωρούσε στα 83,89 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή