Ισπανία: Μέσα στον Ιούλιο τα πρώτα 30 δισ. και παράταση 1 έτους για έλλειμμα

Ισπανία: Μέσα στον Ιούλιο τα πρώτα 30 δισ. και παράταση 1 έτους για έλλειμμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός του Ιουλίου θα είναι στη διάθεση της Ισπανίας τα πρώτα 30 δισεκατομμύρια από τα χρήματα του Μηχανισμού Στήριξης για το τραπεζικό της σύστημα, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο του προσχεδίου του ισπανικού Μνημονίου που είχε χθες στη διάθεσή της η «Κ». Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την έκτακτη στήριξη των ισπανικών τραπεζών που έχουν αποκλειστεί από τις διατραπεζικές αγορές, προτού τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μνημόνιο. Αυτό αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανεξάρτητοι έλεγχοι και τα stress test στις ισπανικές τράπεζες. Κατόπιν τούτου, οι ισπανικές τράπεζες θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και τη δυνατότητά τους να τις καλύψουν. Στη συνέχεια θα εκπονηθούν σχέδια αναδιάρθρωσης, τα οποία θα κριθούν από τις ευρωπαϊκές αρχές ως προς τη βιωσιμότητά τους. Για όσες τράπεζες δεν κριθούν βιώσιμες θα δρομολογηθεί η εκκαθάρισή τους, υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και των ευρωπαϊκών αρχών. Για τις υπόλοιπες θα υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων τους και μεταφορά των προβληματικών τους στοιχείων σε μία –πιθανότατα ενιαία– «κακή τράπεζα».

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών θα γίνει αρχικά από τον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και στη συνέχεια από τον μόνιμο μηχανισμό (ESM) προς το Ισπανικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οταν όμως ολοκληρωθεί η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα εποπτείας των τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ (περί τα μέσα του 2013), τότε τα χρήματα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος της Ισπανίας. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το ισπανικό Μνημόνιο θα μελετηθεί προσεκτικά, ώστε όταν το πρόγραμμα προσαρμογής επανέλθει εντός στόχων, τότε η Αθήνα να ζητήσει ανάλογη ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία θα επηρεάσει καταλυτικά και ευνοϊκά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το σχετικό αίτημα όμως δεν είναι της παρούσης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην Ευρωζώνη έναντι της χώρας μας. Σημειώνεται ότι το ισπανικό Μνημόνιο δεν περιέχει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα πέραν όσων προβλέπονται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και τις συστάσεις της Κομισιόν. Οπως ρητά αναφέρεται στο προσχέδιο, όμως, η πρόοδος υλοποίησης αυτών των μέτρων θα εποπτεύεται «παράλληλα» με την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Η Ισπανία ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα της προχθεσινής 9ωρης συνεδρίασης του Eurogroup και της χθεσινής συνάντησης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών των «27», στις Βρυξέλλες. Η Μαδρίτη έλαβε και τυπικά χθες παράταση ενός χρόνου (από το 2013 στο 2014) για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, γεγονός που δίνει σημαντική «ανάσα» στη χώρα. Επί του ισπανικού Μνημονίου, επιτεύχθηκε «Πολιτική Συμφωνία» επί της αρχής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή