Πρόταση για εφάπαξ φόρο ή αναγκαστικό δάνειο πλουσίων

Πρόταση για εφάπαξ φόρο ή αναγκαστικό δάνειο πλουσίων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενδιαφέρουσα» για κάποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης αλλά αχρείαστη για τη Γερμανία χαρακτήρισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ηχηρή πρόταση Βερολινέζων οικονομολόγων να υποχρεωθούν οι πλούσιοι της Ευρώπης σε αναγκαστικό δάνειο προς τις κυβερνήσεις τους ή να καταβάλουν εφάπαξ φόρο μεγάλης περιουσίας ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Πρόκειται για ιδέα του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW την οποία παρουσίασε χθες ο οικονομολόγος Στέφαν Μπαχ, τονίζοντας πως οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να επιβάλουν φόρο 10% σε όσους πολίτες έχουν περιουσία μεγαλύτερης αξίας των 250.000 ευρώ ή των 500.000 ευρώ όταν πρόκειται για παντρεμένο ζευγάρι.

Οπως τόνισε ο κ. Μπαχ, «σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα επίπεδα του δημοσίου χρέους και την ίδια στιγμή υπάρχουν τεράστια ποσά ιδιωτικών περιουσιών που αν προστεθούν, υπερβαίνουν αισθητά το άθροισμα του δημοσίου χρέους όλης της Ευρωζώνης». Η συνεισφορά αυτών των κατόχων μεγάλων περιουσιών στη μείωση του χρέους των χωρών τους μπορεί να αποτελείται από έναν εφάπαξ φόρο ή από ένα αναγκαστικό δάνειο προς την κυβέρνηση. Αναλόγως δε με την πρόοδο που θα έχει σημειώσει η χώρα στη δημοσιονομική της εξυγίανση, τα υποχρεωτικά αυτά δάνεια μπορούν να αποπληρωθούν αργότερα τοκισμένα. Ο κ. Μπαχ τόνισε μάλιστα πως στην περίπτωση αυτή, θα καμφθεί η όποια αντίσταση των πλουσίων στην ιδέα του ινστιτούτου. Σημειωτέον ότι η εφαρμογή της ιδέας αυτής στη Γερμανία θα επηρέαζε μόνον το 8% του πληθυσμού της.

Σύμφωνα, πάντως, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, το μέτρο δεν ενδιαφέρει τη Γερμανία, αλλά χώρες στις οποίες υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ φορολογικής συνδρομής και προσωπικής περιουσίας. Οπως εξήγησε ο κ. Κότχαους, δεν υπάρχει η ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στη Γερμανία, η οποία διαθέτει ένα στέρεα χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό και δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει στην κλασική μέθοδο της αύξησης της φορολογίας. Η Ενωση Φορολογουμένων της Γερμανίας εξέφρασε την ανακούφισή της για το ότι το υπουργείο απορρίπτει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, την πρόταση την οποία χαρακτήρισε «αυθαίρετη» με δήλωσή της στην εφημερίδα Handelsblatt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή