Γαλλογερμανική επίθεση σε ελβετικές τράπεζες

Γαλλογερμανική επίθεση σε ελβετικές τράπεζες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο των γαλλογερμανικών αρχών μπαίνει η φοροδιαφυγή των πολιτών των δύο χωρών, μέσω μυστικών λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, χθες οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στις κατοικίες πελατών της Credit Suisse, ενώ οι γαλλικές αρχές εισέβαλαν αργά το βράδυ της Τρίτης στα σπίτια υψηλόβαθμων στελεχών της UBS στο Στρασβούργο, καθώς και στα γραφεία της ίδιας τράπεζας στις γαλλικές πόλεις του Μπορντό, της Λυών και του Στρασβούργου για υποθέσεις μαύρου χρήματος και συνέργεια σε φοροδιαφυγή. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξακριβωθεί αν οι δύο περιπτώσεις αποτελούν μέρη ενός συντονισμένου σχεδίου. Περίπου 5.000 Γερμανοί πελάτες της Credit Suisse αποτελούν αντικείμενο έρευνας για πιθανή φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται προσκείμενη στην τράπεζα πηγή. Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες μαζί με τη Βρετανία αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες αγορές των ελβετικών ιδιωτικών τραπεζών στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, οι φορολογικές αρχές του Μπόχουμ και του Ντίσελντορφ έχουν θέσει υπό έρευνα τους πελάτες της Credit Suisse σχετικά με ορισμένα προϊόντα ασφάλισης ζωής που έχουν αποκτήσει μέσω εταιρείας με έδρα στις Βερμούδες. Η ελβετική τράπεζα κατέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2011 ένα ποσό κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τερματιστούν οι διώξεις κατά των συνεργατών της Credit Suisse στη χώρα. Εκτός αυτού, μία άλλη συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας που προβλέπει την αναδρομική φορολόγηση των γερμανικών καταθέσεων στην Ελβετία βρίσκεται υπό επικύρωση, με τις γερμανικές αρχές να έχουν το δικαίωμα, μέχρι αυτή να τεθεί σε ισχύ, να συνεχίζουν τις έρευνες για υποθέσεις φορολογικής απάτης. Αντίστοιχα, η UBS είχε κληθεί να πληρώσει το 2009 στις αμερικανικές αρχές το πρόστιμο ρεκόρ των 780 εκατ. δολαρίων, καθώς και να παραδώσει τα ονόματα 4.500 Αμερικανών πελατών της προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη. H εκπρόσωπος της ελβετικής τράπεζας στη Γαλλία, Ιβ Κάουφμαν, τόνισε ότι η τράπεζα «συνεργάζεται πλήρως με τις γαλλικές αρχές». Στον αντίποδα, το γραφείο της γαλλικής εισαγγελίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, δεδομένου ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή