Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευτυχώς… μας λέει η διυπουργική υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, που συνεδρίασε χθες, βρέθηκαν «μαγικές» λύσεις και δεν θα ληφθούν νέα μέτρα εντός του 2012. Και ακόμη πιο ευτυχώς, βρέθηκαν «ειδικά ισοδύναμα» για να διασωθούν από το μνημονιακό «κούρεμα» τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές, ιερείς και λοιποί…). Δηλαδή βρέθηκαν τα 3 δισ. ευρώ που υπάρχουν ήδη στο Μνημόνιο Νο 2 και σε αυτά περιλαμβάνονται τα ειδικά μισθολόγια, για μέρος των οποίων έχουν ήδη προταθεί ισοδύναμα μέτρα. Επίσης, περιλαμβάνονται η εξίσωση του φόρου στα καύσιμα, του τέλους επί των ακινήτων καθώς και μικρότερες σε έκταση παρεμβάσεις.

Ωστόσο, η κόλαση είναι μπροστά μας. Ξανά η διυπουργική υπό τον Γιάννη Στουρνάρα μέσα σε 10 ημέρες πρέπει να έχει βρεθεί τα «μαγικά ισοδύναμα» μέτρα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου 2013-2014. Τα συγκεκριμένα μέτρα, που θα επιδοθούν στην τρόικα στις 24 Ιουλίου, θα εστιαστούν στο σκέλος των δαπανών και για τον λόγο αυτό, εννέα υπουργοί και ένας υφυπουργός εξέτασαν χθες, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς των υπουργείων.

Με λίγα λόγια, δεν γλιτώνουμε τα 11,5 δισ. και όσα «καλούδια» μας ετοιμάζουν με το Μνημόνιο Νο 3 επειδή δεν είμαστε συνεπείς σε τίποτε. Και τι θα γίνει με τους δυσβάσταχτους φόρους, με τα χαράτσια, με τη μετενέργεια και τους μισθούς πείνας και με όλα όσα προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ζητήσει από την τρόικα να αλλάξουν; Μπορεί με λίγα λόγια να αντέξει η ελληνική κοινωνία ένα ακόμη διετές πρόγραμμα διόρθωσης της οικονομίας; Θα αντέξουν χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση μέχρι να γίνει πραγματικότητα το όραμα της αναδιαπραγμάτευσης. Εδώ κάθε μέρα αυτοκτονούν άνθρωποι, λιμοκτονούν και στρέφονται στα συσσίτια, έχουμε 1,5 εκατ. άνεργους που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Με το να περιμένεις πότε θα επανεκκινηθεί η οικονομία δεν αποφεύγουμε το κοινωνικό κραχ.

Με ποιο τρόπο λοιπόν θα αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση αν δεν πειστεί η τρόικα να αλλάξει βασικούς όρους του Μνημονίου; Εκτός και αν τρώμε λίγο λίγο την προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων για την αναθεώρηση του Μνημονίου που είναι η εξής:

1. Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, χωρίς επιπλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και τη στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

2. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

3. Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.

4. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).

5. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.

6. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους).

7. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.

8. Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών: ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα (από 23% σε 13%). ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.

Στους παραπάνω στόχους της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Μνημονίου περιλαμβάνονται, επίσης:

1. Οχι απολύσεις στο Δημόσιο.

2. Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.

3. Αγροτική Τράπεζα: Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή