Σε 4 δόσεις η εκταμίευση των 100 δισ. για τις ισπανικές τράπεζες

Σε 4 δόσεις η εκταμίευση των 100 δισ. για τις ισπανικές τράπεζες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, σε τέσσερις δόσεις θα εκταμιευτούν τα 100 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση και επανακεφαλαιοποίηση προβληματικών ισπανικών τραπεζών. Από τα 100 δισ. περίπου τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», η οποία θα απορροφήσει ζημίες των τραπεζών από την αγορά ακινήτων.

Η μεγαλύτερη δόση, ύψους 45 δισ. ευρώ, θα δοθεί στην Ισπανία στα μέσα Νοεμβρίου, αφότου θα έχουν ολοκληρωθεί τα «τεστ αντοχής» για τις ισπανικές τράπεζες και θα έχουν υπολογιστεί οι κεφαλαιακές τους ανάγκες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την προηγούμενη Δευτέρα να διαθέσουν 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, τα οποία θα διατηρηθούν ως αποθεματικό από το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρεται στο έγγραφο του EFSF. Τα 30 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη «επειγουσών αναγκών» και μόνο κατόπιν αιτήματος από την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας και έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τρίτη δόση, περίπου 15 δισ. ευρώ, θα δοθεί στα τέλη του 2012 και θα αφορά την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών τραπεζών που θα θεωρούνται μεν βιώσιμες, αλλά δεν θα μπορούν να αντλήσουν πόρους από τις αγορές. Η τέταρτη δόση, επίσης ύψους 15 δισ., θα δοθεί στα τέλη Ιουνίου του 2013. Την ίδια στιγμή Ισπανοί μικροεπενδυτές ετοιμάζονται να καταθέσουν μαζικές αγωγές κατά των τραπεζών που τους πούλησαν προνομιούχες μετοχές και ομόλογά τους, δεδομένου ότι ένας από τους όρους που θα επιβάλει η Ευρωζώνη θα είναι η ανάληψη ζημιών από τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Στην περίπτωση που οι μικροεπενδυτές κερδίσουν τις αγωγές, στις οποίες θα υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες απέκρυψαν τους κινδύνους από τη μετατροπή καταθέσεων σε προνομιούχες μετοχές και ομόλογα, οι τράπεζες θα πρέπει να αποζημιώσουν τους πελάτες τους. Από την πλευρά της, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ούρπιλαϊνεν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση YLE ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί μετοχές ισπανικών τραπεζών ως εγγύηση για το μερίδιο του δανείου που θα δοθεί στην Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή