Με μειωμένο επιτόκιο η δημοπρασία εντόκων γραμματίων στην Ιταλία

Με μειωμένο επιτόκιο η δημοπρασία εντόκων γραμματίων στην Ιταλία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσωτων κραδασμών που προκαλεί η πολιτική λιτότητας, η Ιταλία άντλησε χθες 7,5% δισ. ευρώ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων ενός έτους που υπερκαλύφθηκε 1,55 φορές, με μειωμένο επιτόκιο 2,697% σε σχέση με εκείνο της δημοπρασίας του Ιουνίου, που ήταν 3,97%. Σήμερα αναμένεται να επανέλθει με μια δυσκολότερη δημοπρασία, στόχος της οποίας είναι η άντληση 5,25 δισ. ευρώ από την έκδοση τριετών ομολόγων. Στο μεταξύ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου σημείωσαν και πάλι άνοδο χθες κατά 10 μονάδες βάσης στο 5,90% με το spread να εκτινάσσεται εκ νέου στις 465 μ.β. Ομοίως ανέκαμψαν και οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων κατά 11 μ.β. στο 6,70%.

Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν τη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Ιταλίας στις συμφωνίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και για τη δυνατότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης να προχωρά σε αγορές κρατικών ομολόγων. Επισημαίνουν, ωστόσο, πως παραμένει η αβεβαιότητα για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Τονίζουν, άλλωστε, πως αυξήθηκε το ενδιαφέρον για το βραχυπρόθεσμο χρέος εξαιτίας των μηδενικών επιτοκίων που προσφέρει η ΕΚΤ στις overnight καταθέσεις όπως αποφάσισε παράλληλα με τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Την ίδια στιγμή, η ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT απειλεί να διακόψει την έκδοση στοιχείων για την οικονομία διαμαρτυρόμενη για τις δραστικές περικοπές δαπανών που, όπως τονίζει, την έχουν πλήξει καθοριστικά. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ISTAT, Ενρίκο Τζοβάνι, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, «της οποίας τα στατιστικά στοιχεία προσελκύουν το ενδιαφέρον εξαιτίας του δυσθεώρητου χρέους της που τη θέτει στο επίκεντρο της κρίσης» μπορεί να κληθεί να καταβάλει πρόστιμα αν διακοπεί η ροή των αναγκαίων πληροφοριών. Σημειωτέον ότι το 77% των εργασιών της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας προορίζονται για τις υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ίδιος προσέθεσε πως οι περικοπές δαπανών «θέτουν σε κίνδυνο την ISTAT» αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες περικοπές δαπανών που αναμένεται να μειώσουν τη χρηματοδότησή της σε 150 με 160 εκατ. ευρώ το 2013 από τα 176 εκατ. στα οποία ανέρχεται τώρα. Σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνι, τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν τις μισές από τις αντίστοιχες δαπάνες στη Γαλλία και το 1/3 εκείνων στις σκανδιναβικές χώρες.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει παρουσιάσει ο Μάριο Μόντι προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 4,4 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, 10,6 δισ. ευρώ για το 2013 και άνω των 11 δισ. ευρώ για το 2014 που θα επιτευχθούν κυρίως με τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%. Η άνω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου ενέκρινε, πάντως, χθες το δημοσιονομικό σύμφωνο, καθώς και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και τα παραπέμπει στη βουλή των αντιπροσώπων. Σύμφωνα, άλλωστε, με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, οι δύο στους τρεις νέους στην Ιταλία προθυμοποιούνται να εργαστούν δύο ώς τρία χρόνια με μειωμένες αποδοχές αν έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Πρόκειται για τα πορίσματα έρευνας που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, αυτά θα χαροποιήσουν τους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική, καθώς προσβλέπουν στην αξιοποίηση κάθε είδους πρακτικής ώστε να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας των νέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή