Τραπεζική και μετά δημοσιονομική ένωση

Τραπεζική και μετά δημοσιονομική ένωση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία του ευρώ έκανε κύκλο 360 μοιρών. Αρχισε ως τραπεζική κρίση, μεταλλάχθηκε σε κρίση χρέους και σε οικονομική κρίση. Τώρα σε Ισπανία και Κύπρο (ίσως και στη Σλοβενία) επιστρέφει στις τράπεζες. Ενώ η Αμερική έσπευσε να αποκαταστήσει τις τράπεζές της, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να συζητούν πώς θα διορθώσουν τις δικές τους. Η καθυστέρηση είναι μία από τις αιτίες που επιδεινώνουν την κρίση χρέους.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η σύνοδος κορυφής του Ιουνίου αναγνώρισε πως οι προβληματικές τράπεζες και τα προβληματικά δημόσια οικονομικά αλληλοπαρασύρονται σε πτώση. «Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο ανάμεσα σε τράπεζες και χώρες», διακήρυξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ενιαία τραπεζική εποπτική αρχή για την Ευρωζώνη (με βάση στην ΕΚΤ) και να επιτρέψουν την απευθείας χρηματοδότηση των προβληματικών τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης. Ετσι θα ανακουφιστεί η Ισπανία και ίσως και η Ιρλανδία. Οι αγορές ενθουσιάστηκαν αλλά για λίγο. Οπως συμβαίνει συχνά, την άνοδο ακολούθησε πτώση. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων πέρασαν εκ νέου το όριο του 7%. Την ευθύνη φέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η τραπεζική κρίση άργησε να αντιμετωπισθεί εν μέρει διότι στην Ευρώπη οι τράπεζες αντιμετωπίζονται ως εθνικά σύμβολα. Οι εθνικές εποπτικές αρχές έχουν πολλές φορές θάψει σκελετούς για να αποφύγουν την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητάει αναδιάρθρωση όσων τραπεζών λαμβάνουν κρατική βοήθεια. Η Επιτροπή επισήμανε πως από τις 45 περιπτώσεις τραπεζών που εξέτασε, στις 44 οι εθνικές εποπτικές αρχές είχαν υπερεκτιμήσει το ενεργητικό τους, μάλλον για να συγκαλύψουν το μέγεθος της κρατικής ενίσχυσης. Κάτι ανάλογο έκανε και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Και μόνον τώρα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η Επιτροπή πρότεινε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης τραπεζών που θα τεθεί σε ισχύ το 2018. Ισως κύρια αιτία της αμέλειας ήταν πως η έκρηξη της κρίσης του ευρώ συνέβη στην Ελλάδα εξαιτίας της ασωτίας της. Για τη Γερμανία, η θεραπεία ήταν η επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια σχεδιάζοντας νέους κανόνες και κυρώσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει μόνον όταν η κρίση έπληξε την Ισπανία, που πριν εμφάνιζε δημοσιονομικό πλεόνασμα, χαμηλό χρέος και μια θαυμάσια τραπεζική εποπτική αρχή.

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη αρχίσει να σταθεροποιεί τις τράπεζές της. Ισως χρειαστεί ένας και πλέον χρόνος για να δημιουργηθεί η πανευρωπαϊκή εποπτική αρχή που θα συνδυάσει και τις λειτουργίες των χωρών εκτός ευρώ, ιδιαιτέρως της Βρετανίας. Η από κοινού ανάληψη του κινδύνου ίσως πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ένα ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών για όλη την Ευρωζώνη και ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν την από κοινού ανάληψη κινδύνου και στο δημοσιονομικό επίπεδο. Τα ευρωομόλογα που θα εκδίδονται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι ασφαλέστερη τοποθέτηση για τις τράπεζες από ό,τι τα εθνικά ομόλογα. Μέσα στο καλοκαίρι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για μερική από κοινού έκδοση χρέους της Ευρωζώνης υπό όρους που θα αποτελούν κίνητρο για να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες σε μεταρρυθμίσεις. Αν δεν καταρρεύσει η συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής, μια τραπεζική ένωση θα είναι μια καλή αρχή. Πρέπει, όμως, να ακολουθήσει δημοσιονομική ένωση. Ο δρόμος είναι γεμάτος φίδια, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προχωρήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή