Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

Κατεβάζει ταχύτητα η κινεζική οικονομία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση για έκτο συναπτό τρίμηνο σημείωσε το β΄ τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, που ήταν ο χαμηλότερος από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Στατιστικό Γραφείο της Κίνας, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,6% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, που είναι και χαμηλότερος από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών για ανάπτυξη 7,7%. Σε ό,τι αφορά το σύνολο του α΄ εξαμήνου του έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 7,8%, ενώ ο στόχος που έθεσαν οι αρχές για το σύνολο του τρέχοντος έτους ήταν ανάπτυξη 7,5%.

Σε πορεία επιβράδυνσης βρίσκεται, άλλωστε, και ο ρυθμός αύξησης των κινεζικών εξαγωγών που πλήττονται από την κρίση χρέους και τη λιτότητα στην Ευρώπη καθώς αυξήθηκαν μόλις κατά 9,2% το α΄ εξάμηνο. Σημειωτέον ότι τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους βρισκόταν στο δυσθεώρητο 24%. Μικρότερης κλίμακας είναι η επιβράδυνση που σημειώνει ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς περιορίστηκε στο 9,5% από το 9,8% στο οποίο ανερχόταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα στοιχεία καταδεικνύουν «επίμονη αποδυνάμωση και όχι απότομη πτώση της κινεζικής οικονομίας» γι’ αυτό και προεξοφλούν πως οι αρχές θα διατηρήσουν μια αναπτυξιακή νομισματική πολιτική, αλλά δεν θα προχωρήσουν σε επιθετικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Αποδίδουν, πάντως, την επιβράδυνση της Κίνας και στη μείωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξής της, την οποία κρίνουν αναπόφευκτη μετά 30 χρόνια ιλιγγιώδους ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, έχει προηγηθεί στις 5 Ιουλίου η απόφαση της Τράπεζας της Κίνας να μειώσει για δεύτερη φορά μέσα στο τρέχον έτος τα επιτόκια του γουάν. Το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε, άλλωστε, χθες για τρίτη συναπτή ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι κινεζικές αρχές προτίθενται, πάντως, να διατηρήσουν σε ισχύ την πολιτική επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων και να αποτρέψουν μια ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή