Στεγαστικά με φειδώ ζητεί από τις τράπεζες η νορβηγική κυβέρνηση

Στεγαστικά με φειδώ ζητεί από τις τράπεζες η νορβηγική κυβέρνηση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερες πιέσεις προς τις τράπεζες της χώρας, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, κατα­βάλλει εσχάτως και η Νορβηγία, καθώς ούτε στη σκανδιναβική χώρα έχουν αποφευχθεί οι υπερβολές σε ό,τι αφορά τη χορήγηση στεγα­στικών δανείων. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, κ. Σ. Γιόνσεν, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο εμφάνισης φούσκας στην αγορά ακινήτων, επιχείρησε προ ολίγων ημερών να νουθετήσει τις τράπεζες της χώρας, προκειμένου να μη χορηγούν δάνεια που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών. Αντιθέτως, κατά τον ίδιο, όποτε διαπιστώνεται ότι η λήψη ενός δανείου θέτει σε πιθανό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δανειολήπτη, η ίδια η τράπεζα θα πρέπει να επεμβαίνει και να τον συμβουλεύει προς την αποφυγή ανάληψης τέτοιων υποχρεώσεων.

Το «καμπανάκι» του κινδύνου πάντως έχει ήδη ηχήσει, καθώς η τρέχουσα περίοδος έχει χαρα­κτηριστεί από το γεγονός ότι ποτέ μέχρι σήμερα, τα νοικοκυριά της Νορβηγίας δεν ήταν τόσο υπερ­χρεωμένα, σε σχέση με τα καθαρά εισοδήματά τους. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των κατοικιών εξακο­λουθούν να αυξάνονται χωρίς διακοπή, δείγμα ότι ίσως η «φούσκα» βρίσκεται προ των πυλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και ύφεση και στη συνέχεια την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, που έχουν μεσολαβήσει από το 2008 μέχρι σήμερα, οι αξίες των κατοικιών της Νορβηγίας έχουν αυξηθεί κατά 30%. Η αύξηση αποδίδεται στη σταθερή οικο­νομική ανάπτυξη της χώρας, το ιστορικό χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της Ευρώπης. Επιπλέον, το 2013 προβλέπεται ότι το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους που έχουν συσσωρεύσει τα νοικοκυριά θα ξεπεράσει κατά 200% τα καθαρά εισοδήματά τους, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ανήσυχη για την εικόνα που έχει δημιουργηθεί και την απροθυμία των περισσότερων τραπεζών να εφαρμόσουν αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού, η κεντρική τράπεζα της χώρας προσανατολίζεται στην αύξηση του κεντρικού επιτοκίου της, που σήμερα διαμορφώνεται σε 1,5%, αρχής γενομένης από τον προσεχή Δεκέμβριο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους, ώστε να αυξήσει την προσφορά κατοικιών προς πώληση, προκειμένου αρχικά να ανακόψει τον ανοδικό ρυθμό των τιμών, αφετέρου να ασκήσει καθοδικές πιέσεις σε αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή