Για πέμπτο κατά σειράν έτος υποχωρούν οι τιμές των κατοικιών στην Ολλανδία

Για πέμπτο κατά σειράν έτος υποχωρούν οι τιμές των κατοικιών στην Ολλανδία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται και κατά τους πρώτους μήνες του 2012 η πτώση της αγοράς κατοικίας της Ολλανδίας, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν προηγηθεί τέσσερα χρόνια μείωσης των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών κατά το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 4,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 230.341 ευρώ.

Κατά την ίδια περίοδο, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών με δύο υπνοδωμάτια υποχώρησε κατά 6,4% σε 247.206 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη για τα διαμερίσματα (ανεξάρτητα από την επιφάνεια) διαμορφώθηκε σε 183.213, υποχωρώντας κατά 4,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ανάλογα στοιχεία ανακοίνωσε η ολλανδική Ενωση Κτηματομεσιτών, σύμφωνα με την οποία, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών σημείωσε πτώση της τάξεως του 4% κατά το πρώτο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 214.000 ευρώ. Παρά τη μείωση, οι τιμές δεν πρόκειται να σταθεροποιηθούν σύντομα, καθώς οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση κατά 5% ώς τα τέλη του έτους, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ηδη άλλωστε, καμία πόλη της Ολλανδίας δεν έχει αποφύγει μείωση των τιμών, με την υποχώρηση στο Αμστερνταμ να διαμορφώνεται σε 3,9% κατά το πρώτο τρίμηνο, όντας η υψηλότερη στη χώρα. Η μείωση των τιμών ξεκίνησε το 2008, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, έπειτα από 15 χρόνια συνεχούς άνθησης της αγοράς ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή