Αύξηση φόρων για αλλοδαπούς στη Γαλλία

Αύξηση φόρων για αλλοδαπούς στη Γαλλία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερη φορολογία θα κληθούν να καταβάλουν εφ’ εξής οι ξένοι κάτοχοι εξοχικών κατοικιών στη Γαλλία, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τους εγχώριους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα φορολογικά μέτρα, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση προ ολίγων ημερών, προκειμένου να τονώσει τα κρατικά έσοδα, οι ξένοι υπήκοοι θα καταβάλλουν υψηλότερα ποσά για κέρδη που αποκομίζουν από την πώληση ακινήτων, όπως επίσης και για εισοδήματα που αποκομίζουν από την ενοικίαση ακινήτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των αλλαγών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν επιβληθεί έως τα τέλη του μήνα, ο φόρος για τα ενοίκια θα αυξηθεί 20%, ενώ επιπλέον 15,5% θα καταβάλλεται ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, δηλαδή συνολικά ο φόρος θα ανέλθει σε 35,5% από 12% που βρισκόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, ο φόρος υπεραξίας που θα προκύπτει κατά την πώληση ενός ακινήτου (δηλαδή η διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης) θα αγγίζει το 19%, με την εισφορά αλληλεγγύης να ορίζεται σε ένα πρόσθετο 15,5%. Εν ολίγοις, ο νέος φόρος θα ανέρχεται σε 34,5% από 19% μέχρι σήμερα. Πρόκειται για σαφή ένδειξη των προθέσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου Ολάντ, στο πλαίσιο της δικαιότερης κατανομής των βαρών, καθώς μέχρι σήμερα, οι ξένοι ιδιοκτήτες κατοικιών απολάμβαναν ειδικών προνομίων έναντι των υπολοίπων.

Ασφαλώς, δεν απουσιάζουν και οι επικριτές, μιας και όπως αναφέρουν, είναι παράλογο να επιβάλλεται φόρος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ξένους ιδιοκτήτες, πολλοί εκ των οποίων δεν μένουν μόνιμα στη Γαλλία κι επομένως δεν επιβαρύνουν το κοινωνικό κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή