ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το Δουβλίνο ετοιμάζεται για την ολική επαναφορά

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το Δουβλίνο ετοιμάζεται για την ολική επαναφορά

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένες φαίνεται να είναι οι οικονομικές προοπτικές της Ιρλανδίας μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στα τέλη του μήνα, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν για την απευθείας στήριξη των τραπεζών μέσω του ESM, χωρίς τα συγκεκριμένα κεφάλαια να επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών-μελών. Η απόδοση του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από αυτήν του αντίστοιχου ισπανικού για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2009. Παράλληλα, η απόπειρα επιστροφής του Δουβλίνου στις αγορές πριν από δύο εβδομάδες στέφθηκε με επιτυχία, σηματοδοτώντας ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής της τρόικας στα τέλη του 2013.

Την Παρασκευή, η ιρλανδική τρόικα εξέφρασε για μία φορά την ικανοποίησή της για την εφαρμογή του Μνημονίου. «Η εφαρμογή του προγράμματος από την Ιρλανδία παραμένει σταθερή παρά το δυσμενές περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, τόνισε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2012 και 2013 παραμένουν περιορισμένες, καθώς η «αναιμική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώνει τις εξαγωγές, παρά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ιρλανδίας έδειξαν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση το α΄ τρίμηνο κατά 1,1%. Τέλος, η τρόικα αναφέρθηκε και στα «ανεπίτρεπτα υψηλά» επίπεδα ανεργίας, που έφτασαν τον Ιούνιο στο 14,9%. «Προτεραιότητα παραμένει να δημιουργηθούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε σταθερή βάση». Δημοσιεύματα του ιρλανδικού Τύπου ανέφεραν ότι το Δουβλίνο επιζητεί την επαναδιαπραγμάτευση του ιρλανδικού Μνημονίου, έχοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση των ίδιων όρων με τους αντίστοιχους ευνοϊκούς που προβλέπει το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή