Η Κίνα μειώνει 50% τη φορολογία στις ξένες επιχειρήσεις

Η Κίνα μειώνει 50% τη φορολογία στις ξένες επιχειρήσεις

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείωση κατά 50% των φόρων που παρακρατεί από τις ξένες επιχειρήσεις οι οποίες βγάζουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό προχωρεί η Κίνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας περιβάλλοντος φιλικότερου για τους ξένους επενδυτές. Οπως γράφουν οι Financial Times, αυτό θα ισχύσει και για τα μερίσματα που πληρώνουν εισηγμένες κινεζικές εταιρείες στους ξένους επενδυτές, ενώ σε αμφότερες τις περιπτώσεις η μείωση των συντελεστών θα αφορά μόνο εταιρείες και μετόχους με έδρα σε χώρες όπως η Βρετανία, οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνίες διπλής φορολόγησης με την Κίνα. Αντιθέτως, δεν ωφελεί αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν φόρο στις ΗΠΑ και για τα κέρδη τους στο εξωτερικό.

Τα μέτρα θα εξοικονομήσουν για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε πρώτο στάδιο, ενδέχεται να τις πείσουν να προχωρήσουν σε επαναπατρισμό των κερδών τους. Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ωστόσο, εκτιμάται ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν κίνητρο για νέες επενδύσεις. Απλοποιούν άλλωστε και επιταχύνουν τη μείωση των παρακρατούμενων φόρων επί των μερισμάτων από 10% έως και στο 5%, αναλόγως της χώρας όπου εδρεύει ο επενδυτής. Ας σημειωθεί ότι τα μέτρα υιοθετήθηκαν μετά σχεδόν ένα χρόνο διαβουλεύσεων. Πέρυσι, στοιχεία δείχνουν ότι επαναπατρίστηκαν μερίσματα ύψους σχεδόν 65 δισ. δολαρίων. Μείωση των παρακρατούμενων φόρων έγινε για πρώτη φορά το 2009, με πολύ λίγες εταιρείες να πληρούν όμως τη μακρά λίστα κριτηρίων που είχε επιβληθεί. Πλέον, όποια εταιρεία είναι εισηγμένη και εδρεύει σε χώρα με φορολογική συνθήκη με την Κίνα αυτομάτως θα δικαιούται της μείωσης του φόρου μερίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή