Ηρθε για να μείνει το κεφαλαιακό κριτήριο του 9% για τις τράπεζες

Ηρθε για να μείνει το κεφαλαιακό κριτήριο του 9% για τις τράπεζες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Ιούνιο μονιμοποιείται, τελικά, το 9% ως βασικός δείκτης κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Ο πρόεδρος της ΕΒΑ, Αντρέα Ενρια, δήλωσε ότι η κεφαλαιακή βάση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προτεραιότητα λόγω της παρατεταμένης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και της αναγκαστικής, σταδιακής προσαρμογής του κλάδου στα νέα κριτήρια της «Βασιλείας ΙΙΙ» σε βάθος εξαετίας.

Οικονομικοί αναλυτές και στελέχη του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για τη χρονική περίοδο κατά την οποία προωθούνται τα αυστηρότερα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους βάση εν μέσω κρίσης. Από την άλλη πλευρά, οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο έσπευσαν προ τριετίας να εφαρμόσουν ισχυρότερους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αφού η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007–09 κατέδειξε τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007–09, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης συνεχίζει να επισκιάζει το κλίμα στις αγορές και στην οικονομία, περιορίζοντας την κερδοφορία των τραπεζών. Η Citigroup, ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πτώση καθαρών κερδών κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο από πέρυσι, φθάνοντας τα 2,9 δισ. δολάρια ή 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η πτώση της κερδοφορίας ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου με βάση τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών. Οι επιδόσεις στην επενδυτική τραπεζική, ειδικότερα, ήταν καλύτερες λαμβανομένης υπόψη της αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές για το εάν θα επιβιώσει ή όχι το ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της Citigroup ενισχύθηκαν κατά 18% το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. δολάρια. Ζημίες 424 εκατ. δολαρίων κατέγραψε η αμερικανική τράπεζα από την πώληση του 10,1% από το μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής Akbank, ενώ τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 10%, στα 18,4 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της «κακής» της τράπεζας, CitiHoldings. Οι καθαρές ζημίες της CitiHoldings, δηλαδή της κακής τράπεζας όπου μεταφέρθηκαν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία του ομίλου από την κρίση του 2007–09, προσδιορίστηκαν στα 920 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή