«Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα αργήσει» εκτιμά η Fed

«Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα αργήσει» εκτιμά η Fed

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες μεταβολές των γενικών δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη διάρκεια μιας συνεδρίασης όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στις δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι.

Στις ΗΠΑ, η αρχική απογοήτευση, πυροδοτούμενη από τις δηλώσεις του κ. Μπερνάνκι ότι η Fed δεν θα εφαρμόσει άμεσα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, αντικαταστάθηκε από την προσδοκία ότι θα δράσει σύντομα λόγω της υποτονικής ανάπτυξης. Απευθυνόμενος στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου για την οικονομία, ο κ. Μπερνάνκι είπε, επίσης, ότι πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε ύφεση. Προέβλεψε δε, ότι η λύση για την καταπολέμηση της μακράς κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα καθυστερήσει ακόμη πολύ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst-100 είχε καταγράψει απώλειες 0,18%, ενώ με αντίστοιχα κέρδη έκλεισε ο δείκτης Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. To κλίμα διάχυτης ανησυχίας ενίσχυσαν στοιχεία για πτώση του γερμανικού δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο επί τρίτο συναπτό μήνα, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στον πυρήνα της Ευρωζώνης από τη διετή κρίση χρέους στην περιφέρεια και τον Νότο των «17». Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,6% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,09%.

Απογοητευτική εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον πέμπτο χειρότερο ημερήσιο τζίρο (17,41 εκατ. ευρώ) του 2012 και την πλειοψηφία των επενδυτών να απέχουν από τις συναλλαγές. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε αισθητά σε ποσοστό 1,22%, κλείνοντας στις 612,38 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον δείκτη Ftse 20 αφορούσαν τις μετοχές της Coca Cola (-4,68%), της Cyprus Popular Bank (-3,61%), της Τράπεζας Κύπρου (-3,61%) και της Τράπεζας Πειραιώς (-2,21%).

Στις ΗΠΑ, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν λίγο πριν από το κλείσιμο άνοδο μικρότερη του 1%. Το δολάριο άρχισε να ανακτά το χαμένο έδαφος έναντι του ευρώ που παρουσίαζε στην έναρξη της συνεδρίασης. Ετσι, το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 1,2190 δολάρια. Απώλειες εμφάνισε και έναντι της στερλίνας, φθάνοντας έως τις 78,13 πένες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008 – και όχι μόνον λόγω της πτώσης του γερμανικού δείκτη ZEW. Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε, επίσης, δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ότι η Σικελία βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Μια ακόμη ένδειξη της στασιμότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία αποτέλεσε η υποχώρηση του πληθωρισμού στη Βρετανία κατά 2,4% τον Ιούνιο, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009.

Στην αγορά μαύρου χρυσού, η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη ενισχυόταν χθες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα εξαιτίας εκτιμήσεων για πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Διαμορφώθηκε στα 89,33 δολάρια το βαρέλι εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης στοιχείων από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ αναρριχήθηκε στα 104,22 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή