Σκάνδαλο Libor: σφίγγει ο κλοιός για Μέρβιν Κινγκ και Πολ Τάκερ

Σκάνδαλο Libor: σφίγγει ο κλοιός για Μέρβιν Κινγκ και Πολ Τάκερ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται ο διοικητής Μέρβιν Κινγκ και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Πολ Τάκερ, καθώς αποκαλύπτονται λεπτομερείς πτυχές του σκανδάλου Libor στο πλαίσιο ακροάσεων ενώπιον της επιτροπής οικονομικών στη Βουλή των Λόρδων. Οι έρευνες για να εξακριβωθεί εάν έχει υπάρξει χειραγώγηση της διατραπεζικής αγοράς Libor επεκτείνονται σε ακόμη επτά τράπεζες, πέραν της Barclays, με τη Royal Bank of Scotland να αρνείται ότι είχε εμπλακεί στην υπόθεση. Η Barclays έχει ήδη καταβάλει πρόστιμο 290 εκατ. στερλινών (452 εκατ. δολαρίων, 368,6 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης με τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές. Από την Ουάσιγκτον, πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι μίλησε για «δομικές αδυναμίες» στη διατραπεζική αγορά Libor.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, διαψεύδεται κατ’ αρχάς ο κ. Τάκερ, γεγονός που μειώνει δραματικά τις πιθανότητες να αναλάβει τα ηνία της Τράπεζας της Αγγλίας από τον κ. Κινγκ. Πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου, θεωρούνταν ο επικρατέστερος διάδοχός του. Ο κ. Τάκερ έχει αρνηθεί ότι διατηρούσε στενές σχέσεις με τη διοίκηση της Barclays. Ωστόσο, η τράπεζα απέστειλε στον Τζον Μαν, μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου και της αρμόδιας επιτροπής, ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) που αποδεικνύουν ότι ο κ. Τάκερ είχε καλλιεργήσει από το 2008, οπότε και προήχθη στη θέση υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, στενή επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανικής τράπεζας, Μπομπ Ντάιαμοντ. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Ντάιαμοντ φέρεται να έχει στείλει το ακόλουθο μήνυμα στον κ. Τάκερ: «Μπράβο σου. Είμαι, πραγματικά, περήφανος για εσένα». Την ίδια ώρα, ο κ. Κινγκ προσπάθησε να υποβαθμίσει προειδοποίηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης το 2008 για χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Με το Libor, όπως και με το Euribor, προσδιορίζονται τα επιτόκια σε καταναλωτικά, στεγαστικά και άλλα δάνεια, όπως και χρηματοοικονομικά προϊόντα. Προ τετραετίας, ο Τίμοθι Γκάιτνερ, o οποίος ήταν τότε επικεφαλής της Fed στη Νέα Υόρκη πριν αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, είχε αποστείλει e-mail όπου συνιστούσε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν μια πιο αξιόπιστη λειτουργία της αγοράς Libor. «Δεν είχε γίνει καμία αναφορά για απάτη», δήλωσε ο κ. Κινγκ ενώπιον της επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή