Το EFSF εξέδωσε για πρώτη φορά έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο

Το EFSF εξέδωσε για πρώτη φορά έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εξέδωσε χθες για πρώτη φορά έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, σε μία ένδειξη της προθυμίας των επενδυτών να προχωρήσουν σε ασφαλείς τοποθετήσεις ακόμα και αν πρέπει να επωμιστούν κάποια μικρή ζημία. Αντίστοιχα, και το Βέλγιο δανείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε μόλις μία μέρα αφού η Eurostat είχε ανακοινώσει την εκτίμησή της για άνοδο του δημόσιου χρέους της χώρας πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Σημαντική πτώση κατέγραψε και το ισπανικό κόστος δανεισμού στην πρώτη δημοπρασία μετά τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, ύψους 65 δισ. ευρώ, που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα η Μαδρίτη. Η απότομη υποχώρηση στις αποδόσεις ομολόγων τόσο του EFSF όσο και του Βελγίου αποτελεί επακόλουθο της απόφασης της ΕΚΤ πριν από ένα μήνα να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεών της στο μηδέν. Η μείωση του επιτοκίου έχει πυροδοτήσει ένα κυνήγι αποδόσεων, καθώς το «παρκάρισμα» των κεφαλαίων στην ΕΚΤ δεν προσφέρει πλέον καμία απόδοση. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) συγκέντρωσε 1,488 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο -0,0013%, έναντι του 0,1421% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας στις 19 Ιουνίου. «Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν οποιουδήποτε είδους χρεόγραφο που είναι σε θέση να προσφέρει κάποια ασφάλεια και το EFSF, σε κάποιο βαθμό, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο», αναφέρει ο αναλυτής της Bayerische Landesbank στο Μόναχο, Μάριους Νταχάιμ. «Μπορεί να αποτελεί κάποιου είδους παράδοξο, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα της αγοράς». Το EFSF με αυτόν τον τρόπο ακολουθεί το παράδειγμα αρκετών χωρών, και συγκεκριμένα του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, που είναι σε θέση να προσελκύσουν επενδυτές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα να δανειστούν με ασφάλεια. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Βέλγιο άντλησε τρία δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες εντόκων τρίμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας, καταβάλλοντας αρνητικό επιτόκιο -0,016% για τα τρίμηνα, έναντι του 0,211% που είχε κληθεί να πληρώσει στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου. Για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του 2011, οι αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας και του Βελγίου, οι οποίες θεωρούνται χώρες του ημι-πυρήνα, μεταβάλλονταν παράλληλα με αυτές των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές θεωρούσαν ότι αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως πλέον ο συγκεκριμένος δεσμός έχει σπάσει.

Πάντως, στην Ισπανία, η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας στέφθηκε με επιτυχία, καθώς όχι απλώς υπερέβη τον στόχο των 3,8 δισ. ευρώ, αλλά παρατηρήθηκε και μεγάλη υποχώρηση στο κόστος δανεισμού. Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη άντλησε 3,562 δισ. ευρώ, με την απόδοση του 12μηνου εντόκου να υποχωρεί στο 3,918%, έναντι του 5,074% της αντίστοιχης δημοπρασίας του Ιουνίου, και την απόδοση του 18μήνου στο 4,242%, από 5,107%. Εν τω μεταξύ, ο οίκος Moody’s προχώρησε χθες στην υποβάθμιση 23 εταιρειών του ιταλικού Δημοσίου, δήμων και περιφερειών της Ιταλίας, μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Οι προοπτικές για την τοπική αυτοδιοίκηση παραμένουν αρνητικές, όπως και εκείνες για το σύνολο της χώρας», αναφέρει ο οίκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή