Μειώνουν τον μισθό τους ο Ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας Φελίπε

Μειώνουν τον μισθό τους ο Ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας Φελίπε

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα επιπλέον, δρακόντεια, μέτρα λιτότητας που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση, χθες ο Ισπανός μονάρχης Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν τον μισθό που λαμβάνουν. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν το μεσημέρι της Παρασκευής σε τηλεδιάσκεψη τους όρους που θα συνοδεύουν το δάνειο ύψους μέχρι 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των προβληματικών ισπανικών τραπεζών, ενώ χθες Μαδρίτη και Ελσίνκι συμφώνησαν σχετικά με τις εγγυήσεις που θα δοθούν στη Φινλανδία σε αντάλλαγμα για το δάνειο.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο διάδοχος Φελίπε θα μειώσουν κατά 7% τον ετήσιο μισθό που λαμβάνουν από την ισπανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες το παλάτι. Ο νέος μισθός του Χουάν Κάρλος θα είναι 272 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και του διαδόχου Φελίπε 131 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός για τη βασιλική οικογένεια ανέρχεται σε 8,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 2% σε σχέση με το 2011.

Πιθανώς η συμβολική κίνηση του Χουάν Κάρλος να παρηγορήσει τους δοκιμαζόμενος Ισπανούς πολίτες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το πιθανό κόστος αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών, καθώς χθες για πρώτη φορά ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας, Λουίς Μαρία Λίντε, δήλωσε ότι όσες τράπεζες δεν είναι βιώσιμες «θα αντιμετωπίσουν μια ομαλή διαδικασία αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης». Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «απολύτως κανένα σχέδιο» για το κλείσιμο τράπεζας. Εν τω μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε χθες με τη φινλανδική να της πληρώσει 770 εκατ. ευρώ ως εγγύηση για το μερίδιο που θα καταβάλει η δεύτερη για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Το ποσό της εγγύησης αντιστοιχεί στο 40% των δανείων που θα δώσει το Ελσίνκι και θα επενδυθεί σε ομόλογα των πέντε ευρωπαϊκών κρατών με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, δήλωσε χθες η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν. Το φινλανδικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το δάνειο προς την Ισπανία την Παρασκευή, ενώ η γερμανική Βουλή αναμένεται να το εγκρίνει αύριο.

Στην Πορτογαλία

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φαίνεται πιο αισιόδοξο σχετικά με την επιτυχία του πορτογαλικού Μνημονίου, αν και προειδοποιεί για προκλήσεις που οφείλονται κυρίως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στην κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.

Η δημοσιονομική προσαρμογή τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος ήταν «εντυπωσιακή», αναφέρεται στην έκθεση της πορτογαλικής τρόικας, ενώ σε σχέση με την αξιολόγηση του Απριλίου προβλέπεται μικρότερη ύφεση για το 2012 (-3% του ΑΕΠ από -3,3%). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την καταβολή δόσης 1,48 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, καλώντας την πορτογαλική κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ούτως ώστε να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές στο τέλος του 2013. Παρ’ όλα αυτά, η ανεργία στην Πορτογαλία βρίσκεται σε ύψος ρεκόρ, 15%, και αναμένεται να αυξηθεί φέτος και του χρόνου.

Ανάγκη διάσωσης τύπου TARP στην Ε.Ε.

Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα και να επανακεφαλαιοποιήσει υποχρεωτικά τις προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες με περίπου 700 δισ. ευρώ, εφόσον επιθυμεί να τερματίσει την τραπεζική κρίση, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής διευθυντής χρηματοοικονομικών υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Αντριαν Μπλούντελ–Βινιάλ. «Προκειμένου να εξαλείψουμε το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος πρέπει να χρησιμοποιηθούν μαζικές κεφαλαιακές ενισχύσεις με τη χρήση δικαιωμάτων αγοράς μετοχών, οι οποίες δεν θα κοστίσουν τίποτα στους φορολογουμένους», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ αναφερόμενος στο πρόγραμμα TARP που είχαν υιοθετήσει οι αμερικανικές αρχές στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Μάλιστα, προσέθεσε ότι απαιτούνται ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, όπως ο διαχωρισμός των εμπορικών τραπεζών από τα επενδυτικά τμήματα, προκειμένου να μη χρειάζεται η διάσωση τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή