H HSBC κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος

H HSBC κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτατες κατηγορίες ότι συστηματικά αμελούσε να ελέγξει επαρκώς πελάτες της που ήταν ύποπτοι για σχέσεις με την τρομοκρατία σε χώρες όπως το Ιράν και η Συρία και «βαρώνους» των ναρκωτικών από το Μεξικό, οι οποίοι προσπαθούσαν να «ξεπλύνουν» τα χρήματά τους, αντιμετωπίζει η βρετανική τράπεζα HSBC, ανώτατα στελέχη της οποίας εμφανίστηκαν χθες ενώπιον της μόνιμης υποεπιτροπής ερευνών της αμερικανικής Γερουσίας.

Σύμφωνα με έκθεση της υποεπιτροπής που αφορά την περίοδο 2006-2010, η HSBC συστηματικά διαχειριζόταν χρηματικά ποσά που προέρχονταν από τουλάχιστον ύποπτες πηγές και η αμερικανική θυγατρική της «προσέφερε μία πύλη εισόδου για τρομοκράτες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αμερικανικά δολάρια και στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει το πόρισμα της Γερουσίας. Ειδικότερα, η θυγατρική της HSBC στο Μεξικό έστειλε 7 δισ. δολάρια στην αμερικανική θυγατρική τα έτη 2007 και 2008, χρήματα που σύμφωνα με τις αμερικανικές και μεξικανικές αρχές μπορούσαν να προέρχονται μόνο από το εμπόριο ναρκωτικών, αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, η αμερικανική θυγατρική της HSBC συνεργάστηκε με τράπεζες όπως η σαουδαραβική Al Rajihi, η οποία είχε σχέσεις με τρομοκράτες. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, η αμερικανική θυγατρική της HSBC απέκρυπτε από τις εποπτικές αρχές συναλλαγές με το Ιράν και ιρανικές τράπεζες, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Deloitte LLP, 25 χιλιάδες συναλλαγές, συνολικού ύψους ύψους 19,4 δισ. δολαρίων, αφορούσαν το Ιράν. Από αυτές τις συναλλαγές περίπου το 90% εκτελέστηκε μέσω των λογαριασμών της αμερικανικής θυγατρικής της HSBC, αφού προηγουμένως είχε αφαιρεθεί κάθε ένδειξη που τις συνέδεε με το Ιράν. Σε δήλωσή της προς τις βρετανικές εποπτικές αρχές, η διοίκηση της HSBC παραδέχτηκε τα λάθη που διέπραξε στο παρελθόν λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε ότι στο παρελθόν ορισμένες φορές αποτύχαμε να συμμορφωθούμε με τα πρότυπα που θα περίμεναν οι εποπτικές αρχές και οι πελάτες μας». Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η HSBC είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολύ υψηλά χρηματικά πρόστιμα, που ενδεχομένως θα φτάσουν και τα 1 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή