Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολυτελείς λιμουζίνες με τους δύο αρχηγούς πάνε και έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Και μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στήνονται οι δύο μπροστά στις κάμερες να μας διαβεβαιώσουν ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα το 2012. Και μετά καλλιεργούν στο πόπολο την προσδοκία: ότι οι εταίροι θα δεχθούν την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ώστε να αλλάξει η οικονομική συνταγή.

Χθες, λοιπόν, μόλις τελείωσε η συνεδρίαση στο Μαξίμου, είδαμε τον Ευ. Βενιζέλο να σπεύδει στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή για να κάνει δηλώσεις στις κάμερες και να πει τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου. Ο ίδιος άνθρωπος ζητάει τώρα επιτακτικά μπροστά στις κάμερες την αναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση του Μνημονίου, του ίδιου Μνημονίου που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Γιατί όμως το υπέγραψε και γιατί δεν ήταν καλύτερο από αυτό που είχαμε, ποτέ δεν μας είπε.

Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά ώστε να υπάρξει ρευστότητα.

Και ο Φώτης Κουβέλης μπροστά στις κάμερες δήλωσε: «Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012. Αντιθέτως θα θελήσουμε και θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της χώρας», σημείωσε στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια και τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλιστεί η μη επιβάρυνση των νοικοκυριών μετά την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη γεωγραφικά δεδομένα και εισοδηματική ικανότητα.

Αναφερόμενος στο τέλος ακίνητης περιουσίας, είπε ότι «προωθείται η ανεύρεση μέτρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες, που θα πρέπει να εξαιρεθούν από το τέλος ακίνητης περιουσίας».

«Συμφωνήσαμε σε όλα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, απάντησε: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα». Οσον αφορά την οριστικοποίηση των περικοπών 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημείωσε πάντως ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας», διευκρινίζοντας ότι στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν οι «βασικές κατευθύνσεις και όχι συγκεκριμένα μέτρα».

«Οχι» σε οριζόντια μέτρα τη διετία 2013-2014 είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, όσον αφορά τις περικοπές δαπανών που αναζητούνται για τη διετία 2013-2014, ανέφερε πως «η προεργασία μορφοποιείται χωρίς να υπάρχουν οριζόντια μέτρα». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ούτε το 2012 και διευκρίνισε κατά λέξη πως θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα, με τον μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων. Γνωστοποίησε επίσης ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες με αντικείμενο την τάχιστη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν και τις ιδιωτικοποιήσεις. Εξήγησε μάλιστα πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα δείξει την αξιοπιστία της!

Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Επίσης θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για τα άτομα με αναπηρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή