«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς την Ευρωζώνη

«Καμπανάκι» ΔΝΤ προς την Ευρωζώνη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Ευρωζώνη και, πλέον, απαιτείται η ανάληψη άμεσης δράσης από τους ηγέτες της νομισματικής ένωσης προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση της κρίσης χρέους, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δημοσίευσε χθες. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικότατες συνέπειες για τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για το υπόλοιπο του κόσμου», γεγονός που καθιστά απαραίτητη μία «αποφασιστική κίνηση προς την κατεύθυνση μιας βαθύτερης ενοποίησης της Ευρωζώνης».

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, στην οποία θα περιλαμβάνονται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για την εκκαθάριση των συστημικά σημαντικών τραπεζών, αλλά και μία εποπτική αρχή για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Επιπλέον, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο στις ελλειμματικές όσο και στις πλεονασματικές χώρες με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και την αντιμετώπιση των εξωτερικών ανισορροπιών εντός της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι πολλά από τα παραπάνω βήματα ενδεχομένως να χρειαστούν ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να εγκριθούν και να εφαρμοστούν πλήρως, το ΔΝΤ προτείνει σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα την κατάσταση. Μεταξύ αυτών είναι η ευέλικτη χρήση των ταμείων ΕFSF/ΕSΜ, η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς και η δημοσιονομική εξυγίανση «με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς την ανάπτυξη και σε διαφοροποιημένο ρυθμό» και που θα βασίζεται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν ανά χώρα.

Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης μέσω περισσότερων περικοπών επιτοκίων, αγορών ομολόγων και περαιτέρω παροχής ρευστότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, μία ανεξάρτητη ΕΚΤ, η οποία δεν είναι σε θέση από νομική πλευρά να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, θα μπορούσε να αναλάβει αρμοδιότητες ενός δανειστή έκτακτης ανάγκης, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατών και τραπεζών.

Ο διεθνής οργανισμός αναμένει την ανάπτυξη στις 17 χώρες–μέλη της Ευρωζώνης να κυμανθεί για το 2012 στο -0,3% και για το 2013 στο +0,7%, και τον πληθωρισμό να υποχωρεί για το ίδιο διάστημα αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του 2%. Μάλιστα, κάνει λόγο για «μεγάλο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, και συγκεκριμένα για μία πιθανότητα 25% να εμφανιστεί αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη πριν από το 2014, και ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου η ανάπτυξη είναι χαμηλή και οι φορολογικές αυξήσεις έχουν κάνει τον πληθωρισμό να φαίνεται υψηλότερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Οπως τονίζει, «οι αρνητικές συσχετίσεις ανάμεσα στις τράπεζες, στα δημοσιονομικά των κρατών και στην πραγματική οικονομία είναι πιο ισχυρές από ποτέ», γεγονός που έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού των κρατών και τα ασφάλιστρα κινδύνου σε επίπεδα ρεκόρ.

Πάντως, η Πορτογαλία κατάφερε χθες να αντλήσει δύο δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12 και 18 μηνών, με το κόστος δανεισμού να παρουσιάζει πτώση άνω των 30 μονάδων βάσης. Η Λισσαβώνα διέθεσε 1,25 δισ. ευρώ τίτλων διάρκειας 12 μηνών, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,505% από το 3,804% της αντίστοιχης δημοπρασίας του Ιουνίου. Επιπλέον, πούλησε έντοκα γραμμάτια 18 μηνών αξίας 750 εκατ. ευρώ, με το μέσο επιτόκιο να φτάνει στο 2,292%, έναντι του 2,653% της προηγούμενης δημοπρασίας του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλό 18 ετών ανήλθαν στην Ισπανία το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τη διάρκεια του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, η αξία των επισφαλών δανείων έφτασε τα 155,841 δισ. ευρώ, στο 8,95% των συνολικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή