Τράπεζες χειραγωγούσαν και το Euribor

Τράπεζες χειραγωγούσαν και το Euribor

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και Euribor, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία όλων των συστημάτων κοστολόγησης δανείων και επενδυτικών προϊόντων από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ασκεί πιέσεις στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος του Euribor, καθώς οι Financial Times αποκάλυψαν χθες ότι οι εποπτικές αρχές ερευνούν τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για πιθανή εμπλοκή τους σε ενδεχόμενη χειραγώγηση του επιτοκίου Euribor, υπό τον συντονισμό του πρώην χρηματιστή της Barclays Φιλίπ Μοργιουσέφ.

Από το Λονδίνο, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σερ Μέρβιν Κινγκ, απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών, καλώντας τους να συζητήσουν «ριζικές αλλαγές» στο διατραπεζικό σύστημα Libor στο πλαίσιο της συνάντησής τους στη Βασιλεία της Ελβετίας, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιες αρχές στη Σιγκαπούρη, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία έχουν ήδη εξαγγείλει επανεξέταση των βασικών διατραπεζικών επιτοκίων τους. Στη Νότια Κορέα, η επιτροπή ανταγωνισμού άρχισε επίσημη έρευνα για πιθανή χειραγώγηση στην εγχώρια αγορά διαθεσίμων, όπου εκχωρούνται βραχυπρόθεσμα δάνεια. To υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εις βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων, και οι εισαγγελικές αρχές στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ εξετάζουν εάν έχουν δεχτεί οικονομικό πλήγμα από χρηματοοικονομικά προϊόντα που συνδέονται με το επιτόκιο Libor. Το Libor αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοστολόγηση δανείων και επενδυτικών προϊόντων, ύψους 500 τρισ. δολ., σε 16 νομίσματα ανά 15 χρονικές περιόδους από ημερήσια έως μονοετή βάση. Ανάλογη βαρύτητα φέρει το επιτόκιο Euribor για τη διατραπεζική αγορά της Ευρωζώνης, το Tibor στο Τόκιο και το Stibor στη Στοκχόλμη. Το επιτόκιο Libor καθορίζεται σε καθημερινή βάση από τον μέσον όρο των επιμέρους επιτοκίων που προτείνουν, περίπου, 20 από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου.

Οι προαναφερόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις προκλήθηκαν από πληροφορίες της FSA, δηλαδή της βρετανικής αρχής εποπτείας των αγορών, για την Barclays που συμπαρασύρουν, μεταξύ άλλων, τις Societe Generale, HSBC, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, UBS AG και Credit Agricole σε εξονυχιστικές έρευνες, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times. Στα τέλη Ιουνίου, η Barclays κατέβαλε 407 εκατ. ευρώ ή 500 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CTFC), το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αρχή Εποπτείας των Αγορών στη Βρετανία (FSΑ).

Η παραδοχή της Barclays ότι συμμετείχε στη χειραγώγηση των επιτοκίων Libor και Euribor από το 2005 έως το 2009 έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Μπομπ Ντάιμοντ, παραιτήθηκε, ενώ 4,4 δισ. στερλίνες έχουν εξανεμιστεί από την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Η Credit Agricole εξέδωσε ανακοίνωση όπου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε διαμεσολαβητής στη διατραπεζική αγορά Libor πριν από το 2010, διαψεύδοντας πληροφορίες της Financial Times ότι συμμετείχε στη χειραγώγηση του Libor και του Euribor από το 2006 μέχρι το 2008. Αναφορά στο δημοσίευμα της FT έκανε, επίσης, η Societe Generale και τόνισε ότι δεν έχουν υπάρξει επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος της.

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρεται σε οριακή επιβίωση του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής λόγω συμβάντων όπως το σκάνδαλο Libor ή οι πρόσφατες ζημίες 2 δισ. δολαρίων της JPMorgan Chase από αδιευκρίνιστα και άστοχα επενδυτικά στοιχήματα. Ο κεντρικός τραπεζίτης του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, συμπορεύθηκε με τη θέση του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, αναφερόμενος σε «δομικά προβλήματα» του συστήματος Libor. «Ισως χρειαστούν διαφορετικές προσεγγίσεις», δήλωσε, και πρότεινε τη δημιουργία νέου δείκτη που θα προκύπτει από αντικειμενικά κριτήρια και όχι τις εκτιμήσεις των τραπεζών. Ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης Μέρβιν Κινγκ κατηγορείται ότι παρέβλεψε προειδοποίηση από την ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης για δυσλειτουργίες του συστήματος Libor προ τετραετίας, ενώ ο υποδιοικητής, Πολ Τάκερ, φέρεται να είχε παροτρύνει την Barclays να υποβάλει χαμηλότερες προσφορές για το Libor για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007–09. Υποψίες για χειραγώγηση των επιτοκίων Libor σε υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα είχαν διατυπωθεί τον Μάρτιο του 2008 από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή