Η κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή ώθησε το Brent πάνω από τα 107 δολ.

Η κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή ώθησε το Brent πάνω από τα 107 δολ.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά για έβδομη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε χθες η τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου αναρριχώμενη πάνω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή και επομένως οι φόβοι για την επάρκεια της προσφοράς. Η τιμή του Brent κατέγραψε άλμα άνω των 2 δολαρίων το βαρέλι στη διάρκεια της συνεδρίασης, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Μαΐου, ενώ την ίδια ώρα το αργό της Νέας Υόρκης κέρδιζε 1,60 δολάρια, στα 91,47.

Αναλυτές της Commerzbank παρατηρούν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις επισκιάζουν τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα προχθές το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, βάσει των οποίων τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν. Αλλωστε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πάνω από 8% μέσα σε μία εβδομάδα λόγω αυτών των εξελίξεων και εκτιμάται ότι η τάση θα διατηρηθεί στο εγγύς μέλλον. Τα κέρδη της τιμής του Brent είναι της τάξης του 20% από τα χαμηλά 18μήνου, όπου είχε πέσει στα τέλη Ιουνίου, παρότι τα σημερινά επίπεδα απέχουν πολύ από τα 128 δολάρια και πλέον, όπου είχε φθάσει τον Μάρτιο λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Οχι πάντως η Μέση Ανατολή, αλλά η ξηρασία στις ΗΠΑ είναι εκείνη που πυροδότησε χθες άλμα σε επίπεδα ρεκόρ στις τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας. Η ξηρασία -η χειρότερη από το 1956- έχει πλέον στο επίκεντρό της την Αϊόβα και το Ιλινόι, τις δύο παραγωγούς πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ εξαπλώνεται στα βορειοδυτικά. Η κατάσταση κρίνεται ότι θα συνεχισθεί έτσι τουλάχιστον για 10 ημέρες ακόμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες στις παραγωγούς μεσοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Στην αγορά του Σικάγου, η τιμή του καλαμποκιού έχει εκτιναχθεί κατά 50% μόλις σε έξι εβδομάδες, φθάνοντας χθες στο ρεκόρ των 8,08 δολαρίων το μπούσελ, έναντι 7,99 πριν από 13 μήνες. Η τιμή της σόγιας αναρριχήθηκε χθες για δεύτερη ημέρα σε επίπεδα ρεκόρ, φθάνοντας τα 17,23 δολάρια το μπούσελ, έναντι 16,85 δολαρίων μόλις προχθές και ενισχυμένη κατά 30% από τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, μόλις το 31% των καλλιεργειών καλαμποκιού είναι σε καλή ώς εξαιρετική κατάσταση, έναντι 40% μία εβδομάδα νωρίτερα και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 35%. Για τη σόγια, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 34% έναντι 40% μία εβδομάδα νωρίτερα, επίσης κάτω από τις εκτιμήσεις για 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή