Διέψευσε η Κύπρος ότι απέσυρε το αίτημα στήριξης από την Ε.Ε.

Διέψευσε η Κύπρος ότι απέσυρε το αίτημα στήριξης από την Ε.Ε.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρερμηνεία των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ευθύνεται για τη σύγχυση που προκλήθηκε χθες αναφορικά με την πλήρη υπαγωγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε εσφαλμένα πως ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου ότι η Κύπρος απέσυρε το σχετικό αίτημα. Ακολούθησε διάψευση τόσο από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, ο κ. Σαρλή τόνισε πως «δεν υφίσταται τέτοια δήλωση και βεβαιώνω πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ποτέ δεν έχει υποβληθεί αίτημα για απόσυρση της αίτησής μας». Παράλληλα ο Σάιμον Ο’Κόνορ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, τόνισε πως «η Κύπρος δεν απέσυρε το αίτημά της για χρηματοδοτική στήριξη».

Το παράδοξο ήταν πως ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είχε ενημερώσει την επιτροπή προϋπολογισμού στη συνεδρίασή της την Τετάρτη το βράδυ ότι η Λευκωσία προσβλέπει σε συνολική βοήθεια και όχι μόνον σε στήριξη για τις τράπεζές της. Ωστόσο, το τελευταίο φαίνεται να παραμένει ανοιχτό για την Κύπρο, καθώς ο κ. Σαρλή δήλωσε αργά χθες ότι «διατηρούμε το δικαίωμα να αποσυρθούμε από την υποχρέωση παροχής εγγυήσεων», κάτι που είχε ήδη ζητήσει αλλά ανακάλεσε «διότι η χώρα δεν βρίσκεται ακόμη σε μηχανισμό στήριξης».

Κι ενώ κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται στη Λευκωσία την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε θετικό ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με την τρόικα τα μέλη της παραλλήλισαν την Κύπρο με την περίπτωση της Ιρλανδίας, καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα που θα ζητηθούν από τη Λευκωσία θα είναι πολύ πιο ήπια από αυτά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού στη Γερμανία διατυπώθηκαν απόψεις υπέρ μιας σύστασης προς την Κύπρο ή ακόμη και προς την Ελλάδα για την έξοδό τους από την Ευρωζώνη αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s είχε δώσει στη δημοσιότητα έκθεσή του στην οποία υπολογίζει πως η Κύπρος θα χρειαστεί πάνω από 15 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Υπολογίζει το σύνολο των αναγκών χρηματοδότησης της Κύπρου για μία τριετία σε περίπου 11 δισ. ευρώ, που ανέρχεται στο 61% του κυπριακού ΑΕΠ. Ανεβάζει, όμως, το ποσό αυτό στα 15 δισ. ευρώ εξαιτίας της αβεβαιότητας στην Ελλάδα και της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε αυτή. Στην ίδια έκθεση, η S&P χαρακτηρίζει ασαφείς τις προοπτικές διμερούς δανεισμού της Κύπρου, και ενόψει της υπαγωγής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προεξοφλεί πως η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να υποχωρήσει σε μια σειρά «πολιτικά ευαίσθητων θεμάτων» και πως θα είναι «πιο δύσκολο από όσο προβλεπόταν» να διασφαλίσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της. Μέσα στην τελευταία διετία ο εν λόγω οίκος έχει υποβαθμίσει την Κύπρο κατά έξι βαθμίδες επικαλούμενος τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας καθώς και τις καθυστερήσεις στην εξυγίανση των δημοσιονομικών.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, εξαπέλυσε χθες φραστική επίθεση κατά των αγορών, τις οποίες αποκάλεσε «κλεφταράδες της υφηλίου» που «θέλουν να καθυποτάξουν λαούς ολόκληρους υπό τη δική τους εκμετάλλευση και τον δικό τους έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή