Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα 100 δισ. για διάσωση των ισπανικών τραπεζών

Το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα 100 δισ. για διάσωση των ισπανικών τραπεζών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε χθες το γερμανικό Κοινοβούλιο την παροχή μέχρι 100 δισ. ευρώ για την οικονομική διάσωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωση του δανείου σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που θα έχουν το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποίησαν ότι και τώρα και στο μέλλον το ισπανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για τα δάνεια προς τις τράπεζες, γεγονός που προκάλεσε την πτώση του ευρώ, ενώ λίγο νωρίτερα το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας είχε ξεπεράσει το 7%.

Παρ’ όλο, λοιπόν, που οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν με ψήφους 473 υπέρ, 97 κατά και 13 αποχές το δάνειο προς την Ισπανία, στην ουσία το Βερολίνο ανέτρεψε την απόφαση που είχαν λάβει οι ηγέτες της Ευρωζώνης στα τέλη Ιουνίου να επιτρέψουν στο μέλλον την απευθείας επανακεφαλαιοποίηση αδύναμων τραπεζών από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας (ESM). Η απόφαση αυτή είχε θεωρηθεί ότι θα σπάσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ αδύναμων κρατών και αδύναμων τραπεζών, όπου οι τράπεζες υπονομεύουν τη φερεγγυότητα των κρατών και τούμπαλιν. Φάσκοντας και αντιφάσκοντας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε τους συναδέλφους του βουλευτές ότι ακόμη και η εντύπωση πως η Ισπανία δεν είναι φερέγγυα θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη. Η αδυναμία ορισμένων ισπανικών τραπεζών θέτει σε κίνδυνο την Ισπανία και κατά συνέπεια ολόκληρη την Ευρωζώνη, εξήγησε ο κ. Σόιμπλε. Στη συνέχεια όμως, προφανώς υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων βουλευτών και κοινής γνώμης στη Γερμανία, διαβεβαίωσε ότι το ισπανικό δημόσιο θα είναι υπεύθυνο για τα δάνεια προς τις τράπεζες. «Το ισπανικό κράτος θα είναι υπόλογο προς το EFSF και στο μέλλον προς το ESM για την αποπληρωμή των δανείων», είπε ο κ. Σόιμπλε. Εξίσου σημαντική είναι και η προειδοποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και πιθανού αντιπάλου της κ. Μέρκελ για την καγκελαρία, κ. Φραντς Βάλτερ Στάινμαγιερ, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει την απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. «Αν οι περισσότεροι από εμάς ακόμη ψηφίζουμε υπέρ, αυτό συμβαίνει μόνο διότι η Γερμανία θα μπορούσε να υποστεί καταστροφικές ζημίες αν αρνηθούμε τη βοήθεια στην Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν θα υπάρξει απευθείας δρόμος για μόνιμη επανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, τουλάχιστον όχι με εμάς». «Οι Γερμανοί επιμένουν ότι η ευθύνη θα ανήκει στα κράτη, γεγονός που επιδεινώνει το δημόσιο χρέος τους, κάτι που δεν αρέσει στις αγορές», δήλωσε στο Πρακτορείο Ρόιτερς ο Μπόρις Σλόσμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της BK Asset Μanagement.

Το ευρώ έπεσε μέχρι τα 1,2250 δολάρια μετά τα σχόλια του κ. Σόιμπλε, για να ανακάμψει ελαφρώς στα 1,2286 μετά την έγκριση του δανείου. Ομως το βασικό ερώτημα είναι αν η Ισπανία θα καταφέρει να αντλεί χρήματα από τις αγορές με βιώσιμο επιτόκιο. Χθες το επιτόκιο δανεισμού για πενταετή ισπανικά ομόλογα έσπασε ρεκόρ από την ίδρυση του ευρώ, φτάνοντας στο 6,459%, περισσότερες από 40 μονάδες βάσης υψηλότερα απ’ ό,τι σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Ιούνιο. Στη δευτερογενή αγορά το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το ψυχολογικό όριο του 7%, την ίδια ώρα που η Γαλλία δανειζόταν για πέντε χρόνια με επιτόκιο 0,86%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή