Ενας ενοχλητικός εταίρος

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να σηκωθεί όρθια η Ευρώπη!» Αυτή ήταν η προτροπή του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο τέλος της ομιλίας του το 1946 στη Ζυρίχη για τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Η Βρετανία δεν θα ήταν μέρος τους, είχε δική της αυτοκρατορία και Κοινοπολιτεία. Ομως σύμφωνα με τον Τσόρτσιλ, η Βρετανία και άλλοι «πρέπει να είναι φίλοι και χορηγοί της νέας Ευρώπης».

Υπάρχει κάτι από το μεγαλείο του Τσόρτσιλ στην έκκληση της Βρετανίας προς την Ευρωζώνη να ακολουθήσει τη λογική της ενοποίησης και να σώσει το κοινό νόμισμα – αρκεί να μη συμμετέχει η Βρετανία. Ενώ όμως ο Τσόρτσιλ αποκαλείται ενίοτε «πατέρας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», οι παρεμβάσεις του Ντέιβιντ Κάμερον απλώς εξοργίζουν.

Εν μέρει, ο κ. Κάμερον εμφανίζεται ως ενοχλητικός θριαμβολόγος, έστω και αν η βρετανική οικονομία έχει χειρότερο χρέος και έλλειμμα από, π.χ., τη Γαλλία. Εκνευριστικότερη είναι η προοπτική να επιχειρήσει να κρατήσει άλλους ομήρους, εμποδίζοντας την ενοποίηση της Ευρωζώνης αν, π.χ., δεν συμφωνηθεί να χαλαρώσουν οι δεσμοί της Βρετανίας με την Ε.Ε. Ολοι γνωρίζουν ότι οι ευρωσκεπτικιστές ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Ο κ. Κάμερον δεν τάσσεται υπέρ της αποχώρησης, ζητεί όμως αναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής και ίσως στη συνέχεια δημοψήφισμα.

Για το μέλλον της Ευρώπης, και δη ποιες εξουσίες αναλαμβάνουν οι Βρυξέλλες, εκφράζουν προβληματισμό και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι συνεδρίασαν υπό τον Γερμανό Γκουίντο Βεστερβέλε, χωρίς να προσκληθεί ο Βρετανός Ουίλιαμ Χέιγκ. Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει στη Βρετανία ότι «δεν θα εκβιαστεί». Ο φόβος είναι πως το βρετανικό αίτημα για αναδιαπραγμάτευση απειλεί να ακυρώσει περίπλοκες δεσμεύσεις δεκαετιών, οι οποίες δημιούργησαν τη σημερινή Ε.Ε. Μεγαλύτερος φόβος είναι ότι θα υπονομεύσει την ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιδρά αποφασιστικά στην υπαρξιακή κρίση της.

Τα γεγονότα μπορεί να επανακαθορίσουν σύντομα τις σχέσεις της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τους ερχόμενους μήνες, εξέχουσες φυσιογνωμίες της Ε.Ε. θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο για όλους. Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται χρόνια, όμως κάποιες εξ αυτών ίσως επέλθουν νωρίτερα αν η κρίση επιδεινωθεί. Το χρόνιο πρόβλημα της Ελλάδας σίγουρα θα επανακάμψει το φθινόπωρο. Αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης αρνηθούν να δώσουν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα και την εξοστρακίσουν από το ευρώ, ένα μεγάλο άλμα ενοποίησης θα είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί ευρύτερη κατάρρευση.

Οποτε κι αν επέλθει η επόμενη αναθεώρηση της συνθήκης, η Βρετανία θα συνεχίσει να απαιτεί «αλλαγή της συνθήκης για αλλαγή της συνθήκης». Ωστόσο, άλλο ένα μέτωπο αντιπαράθεσης είναι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. Η Βρετανία έχει υποστηρικτές στην άποψη ότι ο επταετής προϋπολογισμός του 2014-20 πρέπει να παγώσει σε πραγματικούς όρους. Ομως, η στήριξη δεν είναι ισχυρή και πολλοί απεχθάνονται τη μακρόχρονη επιστροφή χρημάτων στη Βρετανία.

Προς το παρόν, όλοι θέλουν να αποφύγουν νέα ρήξη με τη Βρετανία όπως εκείνη του Δεκεμβρίου, στη σύνοδο κορυφής, όταν ο κ. Κάμερον άσκησε βέτο στη δημοσιονομική συνθήκη. Ομως, η έκρηξη μπορεί να γίνει ακόμα και κατά λάθος. Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα όπου αυξάνονται τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα. Ισως το ευρώ διαλυθεί. Ισως και να ενοποιηθεί. Αμφότερες οι προοπτικές, πάντως, δημιουργούν προβλήματα στη Βρετανία. Και αμφότερες θα αναδιαμορφώσουν τις σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή