ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Παρίσι, κορυφαία ευρωπαϊκή πόλη για επενδύσεις σε φοιτητικές εστίες

Το Παρίσι ανακηρύχθηκε η καλύτερη πόλη για την πραγματοποίηση επενδύσεων ανάπτυξης φοιτητικών εστιών και κατοικιών, αναφέρει νέα έρευνα της Knight Frank, που διαπιστώνει την υποχώρηση της ελκυστικότητας του Λονδίνου, λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης, που έχει αποτρέψει ορισμένους φοιτητές από την απόφαση της εγκατάστασής τους στη βρετανική πρωτεύουσα. Ασφαλώς, η πραγματικότητα αυτή έχει ουσιαστικά απλώς περιορίσει το ποσοστό της αύξησης των φοιτητών, κάτι που αποδεινύεται από τη σταθερή άνοδο του αριθμού των φοιτητών και συνεπώς και των στεγαστικών αναγκών στην πόλη.

Η Knight Frank διαπιστώνει ότι η χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών, το άνοιγμα των συνόρων και η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών έχουν καταστήσει και την εκπαίδευση ένα παγκόσμιο αγαθό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διεθνών φοιτητών, τάση η οποία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Κυριότερη αιτία είναι η άνοδος της μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως εκείνες της Ασίας, αλλά και η ανάδυση μιας νέας «γενιάς του Διαδικτύου», η οποία είναι καλύτερα πληροφορημένη, σε σχέση με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που της παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, μετά το Παρίσι, η πιο ελκυστική πόλη για τους επενδυτές θεωρείται η Βιέννη, ενώ ακολουθούν το Δουβλίνο και η Βαρκελώνη.