Ευρωζώνη: ανοδική πίεση στα περιθώρια των ομολογιακών αποδόσεων της περιφέρειας

Ευρωζώνη: ανοδική πίεση στα περιθώρια των ομολογιακών αποδόσεων της περιφέρειας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυξημένες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Ισπανία να προσφύγει σε διεθνή οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της, οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης και του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, καθώς επίσης και η αδυναμία των ευρωπαϊκών αρχών να αντιμετωπίσουν ριζικά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους, συνέβαλαν, μεταξύ άλλων παραγόντων, στην άσκηση νέων ανοδικών πιέσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες. Στις δημοπρασίες 2ετών, 5ετών και 7ετών ομολόγων την Πέμπτη, η Ισπανία κατάφερε να αντλήσει περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που ήταν κοντά στον επίσημο στόχο. Εντούτοις, το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε σημαντικά, γεγονός που είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στη δευτερογενή αγορά, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου να ανέρχεται εκ νέου πάνω από το 7%, επίπεδο που κρίνεται απαγορευτικό καθώς είχε οδηγήσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ζητήσουν διεθνή οικονομική στήριξη. Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών που εγκρίθηκε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 9 Ιουνίου και τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012-2015, που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές κάνουν σαφές ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής στις 28-29 Ιουνίου απέχουν σημαντικά από το να πείσουν τους επενδυτές ότι αποτελούν ριζική λύση στην αντιμετώπιση της παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης. Στον αντίποδα, οι κρατικοί τίτλοι του λεγόμενου πυρήνα της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου κατέγραψε νέο ιστορικά χαμηλό κοντά στο -0,7% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα περιθώρια των ομολογιακών αποδόσεων (bond yield spreads) των λεγόμενων αγορών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σχέση με τις αγορές του πυρήνα της Ζώνης του Ευρώ ενισχύθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε. Τις εντονότερες πιέσεις δέχθηκε η Ισπανία, με το περιθώριο απόδοσης του χαρακτηριστικού 10ετούς ομολόγου της από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο να ανέρχεται στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 593 μ.β., περίπου 120 μ.β. υψηλότερα από τα επίπεδα που είδαμε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή