Γερμανία: Τριγμοί στη συγκυβέρνηση λόγω του ισπανικού δανείου

Γερμανία: Τριγμοί στη συγκυβέρνηση λόγω του ισπανικού δανείου

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γερμανικό Κοινοβούλιο μπορεί να ενέκρινε την Πέμπτη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία το δάνειο ύψους μέχρι 100 δισ. ευρώ προς την Ισπανία και τις τράπεζές της, ωστόσο την ίδια στιγμή το Βερολίνο ουσιαστικά ανέτρεψε την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν απευθείας τις προβληματικές τράπεζες χωρίς να επιβαρύνουν το κράτος-μέλος όπου έχουν την έδρα τους. Το πακέτο προς την Ισπανία εγκρίθηκε με ψήφους 473 υπέρ, 97 κατά και 13 αποχές, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα ούτε για την καγκελάριο Μέρκελ ούτε, πολύ περισσότερο, για την Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι 29 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού καταψήφισαν τη βοήθεια προς την Ισπανία σίγουρα προβληματίζει την κ. Μέρκελ, όπως και το γεγονός ότι η ομάδα των «ανταρτών» βουλευτών φαίνεται να κερδίζει δύναμη.

Βουλευτές όπως ο προερχόμενος από τους Φιλελευθέρους κ. Φρανκ Σέφλερ, ο οποίος δηλώνει ότι «οι ισπανικές τράπεζες είναι μια μαύρη τρύπα που θα ρουφάει τα χρήματα των φορολογουμένων», είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν άλλα πακέτο διάσωσης, περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων της κ. Μέρκελ. Προκειμένου να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν το δάνειο προς την Ισπανία, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ευθέως ότι η ευθύνη για τα χρήματα που τελικά θα δοθούν στις ισπανικές τράπεζες θα βαρύνει το ισπανικό Δημόσιο και τώρα και στο μέλλον.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (SPD), Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί την απευθείας επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας (ESM). Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται η προσπάθεια να αποκοπούν οι αδύναμες τράπεζες από τα αδύναμα κράτη-μέλη μέσω της απευθείας χρηματοδότησης από τον ESM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή