Ισπανία: Με μαζικές διαδηλώσεις απαντούν στη λιτότητα

Ισπανία: Με μαζικές διαδηλώσεις απαντούν στη λιτότητα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ισπανία, εν μέσω ογκωδέστατων διαδηλώσεων σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και ακόμη 80 πόλεις, η κυβέρνηση Ραχόι ψήφισε την περασμένη Πέμπτη τα νέα μέτρα λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε για δημόσιες υπηρεσίες» είχε προειδοποιήσει στη Βουλή ο υπουργός Προϋπολογισμού κ. Κριστομπάλ Μοντόρο, λίγο πριν οι κυβερνητική πλειοψηφία υπερψηφίσει νέες μειώσεις στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του ΦΠΑ και περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων.

Λίγες ώρες αργότερα, περίπου 100 χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωναν στη Μαδρίτη κατά των νέων μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία». Παρ’ όλα τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μειώσουν το έλλειμμα από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 σε 2,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η Ισπανία θα πρέπει να δανειστεί ακόμα 64 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Την Πέμπτη, η δημοπρασία ισπανικών ομολόγων δεν εξελίχθηκε καλά, αφού η Μαδρίτη πλήρωσε το επιτόκιο ρεκόρ από την ίδρυση της Ευρωζώνης, 6,459%, ενώ η Γαλλία δανειζόταν για το ίδιο διάστημα με επιτόκιο 0,86%. Ηδη, η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση το 2012, η οποία θα συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα νέα μέτρα λιτότητας θα εντείνουν την ύφεση σε μια οικονομία όπου το 24% των εργαζομένων ήδη δεν έχει δουλειά, ενώ οι ζημίες των τραπεζών από την αγορά ακινήτων συνεχώς διευρύνονται. Για πολλούς αναλυτές είναι πλέον θέμα χρόνου πότε η Ισπανία θα αποκλειστεί από τις αγορές βάζοντας φωτιά στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή